Tužilaštvo BiH: Zbog referenduma o Danu RS podignuta optužnica protiv četiri osobe

Tužilac i zamjenik rukovoditelja Odjela III Tužlaštva BiH Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv četiri osobe, koje se terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH u vezi s provođenjem referenduma u Republici Srpskoj.
referendum-rs

Optužnica je podignuta protiv Siniše Karan (55) iz Belog Manastira, Dragoljuba Reljića (38) iz Tuzle, Gorana Zmijanjca (62) iz Stoca, te Milana Petkovića (33) iz Banje Luke, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, kao predsjednik i članovi Komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama entiteta, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o "Danu Republike Srpske".

Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti u vezi s provođenjem referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS-a i proveden 25. septembtra 2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

- Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, iz člana 239. KZ BiH - saopćeno je iz Tužilaštva.

U istom predmetu donesene su i dvije naredbe o obustavi istrage.

- Naredba o obustavi istrage protiv Šešić Davora, Glamočak Nedeljka, Bundalo Perice, Gojković Zdenke i Gligić Vojislava, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a, imaju imunitet od kaznenog gonjenja, kao i naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu - navodi se u saopćenju.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>