Crna Hronika Crna Hronika

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za poreznu utaju više od pola miliona KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu kojom se fizička i pravna osoba terete da su u periodu od 2013. do 2016. godine, počinjenjem kaznenih djela utajili PDV u iznosu od 554.373,76 KM.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Husejina Salmana zv. Huso (rođenog 1977. godine u Sarajevu) i pravne osobe Opća Zadruga E – Ekonomija, P.O. Kiseljak, sa sjedištem u Kiseljaku.

Iz Tužilaštva je saopćeno da se optuženi terete da su u periodu od 2013. do 2016. godine, prvooptuženi kao direktor i ovlaštena osoba u navedenom poduzeću, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, a u namjeri da nezakonito ostvare pravo na odbitak ulaznog PDV-a, prema Upravi za neizravno oporezivanje (UINO) BiH podnosili fakture neistinitog sadržaja, tako što su prikazivali fiktivne ulazne fakture, te neutemeljeno iskazivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a.

Na taj način, optuženi su počinili poreznu utaju u iznosu od 554.373,76 KM, te za navedeni iznos oštetili budžet i sve građane BiH, a za sebe ostvarili protuzakonitu imovinsku korist, navode iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Bportal/Index.ba)

Podijeli na društvene mreže!