Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider

Tužilac Hughes: Svjedocima na suđenju Keljmendiju je prijećeno smrću

600_1517656394KelmendiProsecutor_640
Andrew Hughes FOTO: BIRN 

Osnovni sud u Prištini u četvrtak je proglasio Nasera Keljmendija krivim samo za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora. Oslobođen je po svim ostalim tačkama, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu. Radi se o prvostepenoj presudi.

Nakon izrečene presude Keljmendiju, tužilac Hughes je u izjavi za BIRN, kazao kako su neki svjedoci pod pritiscima promijenili svoje iskaze.

– Važno je da se zna da su neki naši svjedoci prije i tokom suđenja bili izloženi prijetnjama smrću, a imali smo i dokaze da su neki od njih podmićeni ili da im se nudilo mito – izjavio je Hughes.

Dodao je i to da je razočaran što Keljmendi nije osuđen za organizirani kriminal i ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Kazao je i to da svjedoci u svojim iskazima nisu bili “besprijekorni”, ali da su dali slične iskaze. Uprkos tome što su “hrabro postupili nisu imali ništa od toga”.

– Jedan od njih je bio čak upucan u dva odvojena slučaja i zamalo je podlegao, ali je imao hrabrosti doći svjedočiti, a bio je blizak prijatelj žrtve. Objasnio je sve u vezi dokaza povezanih sa ubistvom i okolnosti koje su dovele do ubistva – izjavio je tužilac.

Prema riječima tužioca Hughesa “u BiH se vodi postupak protiv trojice koji su optuženi za zastrašivanje i prijetnje jednom od ključnih svjedoka u slučaju Keljmendi”.

– Jedno od imena optuženih je Fahrudin Radončić, a u BiH se trenutno vodi prostupak protiv njega i dvojice njegovih bliskih prijatelja, jer je prijetio i zastrašivao jednog od naših ključnih svjedoka – izjavio je Hughes.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Radončić, medijski mogul i političar iz BiH, naredio Delalićevo ubistvo, piše BIRN.

Hughes je Keljmendija opisao kao “visoko rangiranu osobu u kriminalnoj grupi koja je pronašla ubice koji su brzo i brutalno izvršili atentat”.

Komentirajući zatvorsku kaznu od šest godina, tužilac je kazao da je ona vrlo mala. Moja percepsija je da je na Kosovu i u Evropi kazna za takvo krivično djelo vrlo mala, u Sjedinjenim Američkim Državama biste bili osuđeni na mnogo godina zatvora zbog distribucije velike količine droge, dodao je.

Specijalno Tužilaštvo Kosova podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv Keljmendija. Keljmendi je bio optužen za više krivičnih djela, uključujući i organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, te teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

(Bportal.ba/Faktor/balkaninsight.com)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši