Regija i Svijet Svijet

Turski tužioci ispitali 38 uposlenika saudijskog konzulata

Tužilaštvo Republike Turske ispitalo je ukupno 38 uposlenika saudijskog konzulata u Istanbulu u vezi s ubistvom novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

Državno tužilaštvo u Istanbulu vodi opsežnu istragu o ubistvu Khashoggija koji je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u tom gradu.

Istragu vodi Odjel tužilaštva za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, a u proces je uključeno više državnih tužilaca.

U Palati pravde u istanbulskom kvartu Caglayan uzeti su iskazi ukupno 38 uposlenika konzulata Saudijske Arabije. Među njima su i turski i saudijski državljani, a svi su pozvani da iskaze daju u svojstvu svjedoka.

Iskaze su dali uposlenici koji u konzulatu rade različite poslove, kao što su vozači, tehničko osoblje, računovođe i operativci telefonske centrale.

Na poziv tužilaštva za davanje iskaza nije se odazvalo pet uposlenika saudijskog konzulata.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” i saradnik lista “Al Watan”, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista, Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Turska i Saudijska Arabija formirale su zajedničku radnu grupu koja istražuje taj slučaj. Provedena je istraga unutar saudijskog konzulata i unutar rezidencije generalnog konzula te zemlje u Istanbulu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Turska policija i dalje provodi maksimalne mjere sigurnosti oko kompleksa saudijskog konzulata u Istanbulu. Ispred konzulata su i dalje i brojne novinarske ekipe koje prate razvoj situacije.

(Bportal/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!