Regija i Svijet Svijet

Turska: Nastavlja se istraga protiv terorističke organizacije FETO

U okviru istrage protiv elemenata terorističke organizacije FETO infiltriranih unutar Turskih oružanih snaga, tursko tužilaštvo je izdalo nalog za lišavanje slobode ukupno 36 osumnjičenih osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilaštvo u Izmiru naredilo je privođenje 36 osoba koje se terete za povezanost s terorističkom organizacijom FETO i direktne kontakte s pozicioniranim čelnicima te terorističke grupe.

Na spisku za privođenje su najmanje 22 aktivna pripadnika turske vojske.

Postupajući po nalogu tužilaštva, turska policija je pokrenula akciju privođenja osumnjičenih u 18 gradova širom Turske.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi FetullahGulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Podijeli na društvene mreže!