Tuzlanski kanton

Turska kompanija razmatra ulaganje u Tuzlanski aerodrom

Riječ je o turskoj kompaniji koja se bavi investiranjem u zračni promet. Navode kako prate razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla i vjeruju da bi investiranjem doprinijeli boljim poslovnim rezultatima.

Generalni koordinator Kozuva Group Bora Isiner izjavio je da je rano pričati o ciframa, budući da je ovo njihova prva posjeta.

– Došli smo izraziti namjeru za eventualnim investiranjem u proširenje kapaciteta i dali smo našu ponudu. Inače, imamo jaku finansijsku podršku. Očekujemo povratne informacije, nakon toga bi došle tehničke delegacije i razgovarale o tehničkim detaljima – rekao je Isiner.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović naveo je da taj aeorodrom u ovom trenutku može ponuditi infrastrukturu s kojom raspolaže.

– Sama infrastruktura Aerodroma Tuzla je takva da mi u ovom trenutku možemo primiti najjače i najveće avione, što se tiče izvoza bilo kakvih namirnica ili bilo kakve robe sa Međunarodnog aerodroma Tuzla – pojasnio je Karasalihović.

Menadžment Međunarodnog aerodroma Tuzla je predstavio jedan razvojni projekt.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić kazao je da se radi o pola milijarde eura.

– Oni su u početnoj fazi ponudili oko 15 miliona eura, što je nedovoljno. Svi današnji razgovori su se bazirali na cargo-saobraćaju, odnosno na njegovom ponovnom uspostavljanju prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku – naglasio je Gluhić.

Premijer TK Jakub Suljkanović rekao je da je Tuzlanski aerodrom veoma uspješna priča u posljednje tri godine.

– Vladi TK daljnji razvoj tuzlanskog aerodroma je od prioritetnog značaja jer će on pospješiti ukupan razvoj kantona, povećanje zapošljavanja i novi zamah privrede TK. Pogotovo se tu perspektive otvaraju eventualno novom cestom koja bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo, preko Tuzle – kazao je premijer.

Međunarodni aerodrom Tuzla u tri mjeseca 2018. bilježi rast broja putnika za 60 posto u odnosu na isti period prošle godine. U januaru je prevezeno 45.000 putnika, u februaru 35.000, te u martu 43.000 putnika.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši