Regija i Svijet Svijet

Turci hakovali profil Johannesa Hahna na Twitteru, postavili tursku zastavu i poruke

Twitter nalog Hahna na kojem ga prati više od 53.000 korisnika ove društvene mreže hakovao je Ayyıldız Tim, kako su i sami objavili, a očigledno je da se radi o turskim hakerima. Oni su također precizirali i da su Hahnu, osim tvitanja, odnosno brisanja sadržaja kojeg su oni objavili, oduzeli i mogućnosti da bilo šta uradi trenutno na svom nalogu, uključujući i dopisivanje u direktnim porukama (DM) na njegovom Twitter nalogu.

U jednom momentu komesar Hahn je uspio objaviti tvit u kojem se navodi da mu je profil hakovan, kao i svi ostali koji su povezani s njim, te da se pokušavaju “stvari dovesti pod kontrolu”.

1000_1524994024hahn_tvit

Prvi tvit koji su hakeri objavili na Hahnovom profilu u ranim jutarnjim satima sa subote na nedjelju odnosio se na predstojeće izbore u Turskoj. Hakeri su u Hahnovo ime poželjeli uspjeh na izborima 24. juna Narodnom savezu (Cumhur İttifakı) kojeg čine AKP i MHP. Tvit je objavljen uz zajedničku fotografiju Recepa Tayyipa Erdoğana, predsjednika Turske i čelnika AKP-a i Devleta Bahçelija, predsjednika turske Nacionalne stranke (MHP).

1000_1524993923tvit_hahn

Nakon ovoga uslijedio je niz tvitova u kojima Hahn “daje podršku” Turskoj. Hakeri su objavili na njegovom profilu tursku zastavu i niz drugih poruka.

Hakeri su vjerovatno bili izrevoltirani porukama koje evropski zvaničnici gotovo svakodnevno šalju o Turskoj i njenom lideru Erdoganu. Naime, kao što je poznato, Turska je pristupanje Evropskoj uniji (tada Europskoj zajednici) službeno započela još 14. aprila 1987. godine.

– Turski je narod preumoran od pregovora o članstvu Turske u EU. Možda ćemo biti prisiljeni poduzeti određene korake, jer Ankara neće stalno tražiti da se Tursku primi u Evropsku uniju – jedna je od izjava Erdogna od prije nekoliko mjeseci.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši