Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Trump: Sjeverna Koreja može postati ekonomska i finansijska nacija

Prema riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa ovaj susret donosi “sjajan potencijal” za Sjevernu Koreju.

– Uistinu vjerujem da Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal i da će jednoga dana biti velika ekonomska i financijska nacija – napisao je Trump na Twitteru, dodavši: – Kim Jong-un slaže se sa mnom u tome. To će se potvrditi!

Trump je potvrdio da je američki tim “stigao u Sjevernu Koreju kako bi pripremio njegov sastanak na vrhu sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom“.

Prije samo tri dana planirani summit je bio otkazan zbog, kako je rekao Trump, “otvorenog neprijateljstva” Pjongjanga. Čini se da su u međuvremenu diplomati imali pune ruke posla i da su – dobrim dijelom uz posredovanje Južne Koreje – popravili stvari i ponovno pokrenuli pripreme za sastanak.

Sjevernokorejski lider i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in neočekivano su se u subotu sastali u selu Panmunjom, u demilitariziranoj zoni između Sjeverne i Južne Koreje, kako bi pokušali spasiti summit zakazan za 12. juna u Singapuru.

Glasnogovornica američkog Ministarstva vanjskih poslova Heather Nauert objavila je kako  su razgovori na nižim razinama održani u nedjelju:

– I dalje se pripremamo za sastanak predsjednika (Trumpa) i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Washington Post je izvijestio da je američko izaslanstvo na sastanku u Panmunjomu predvodio Sung Kim, bivši američki ambasador u Južnoj Koreji i nekadašnji pregovarač, koji je s Pjongjangom razgovarao o nuklearnim pitanjima. Američka strana se sastala i sa zamjenikom sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choeom Sun Huijem.

Sjedinjene Države trenutno nemaju ambasadora u Južnoj Koreji, a spremaju se uhvatiti u koštac s jednim od najosjetljivijih diplomatskih izazova u više godina.

Trenutno je teško reći kako će Trump i Kim premostiti naizgled ogromne razlike u očekivanjima koja je potaknuo historijskii sastanak. Analitičari su uvjereni da će on zaista biti i održan.

Tako je i američki predsjednik, 24 sata nakon otkazivanja sastanka, naglo okrenuo ploču, izjavivši da bi on ipak mogao biti održan s obzirom na produktivne razgovore sa sjevernokorejskim dužnosnicima.

– Stvari se baš lijepo razvijaju – kazao je američki predsjednik u nedjelju u Bijeloj kući, potcrtavši: – I dalje važi dogovor da se sastanemo 12. juna u Singapuru. U tome se ništa nije promijenilo.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši