Izdvojeno Izdvojeno Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider Svijet Svijet

Trump odlučio: Amerika se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom

– Najavljujem da se SAD povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma. Ponovo ćemo uvesti sankcije najvišeg nivoa. Svaka nacija koja pomogne Iranu mogla bi doći na udar sankcija. Amerika neće biti taoc nuklearne ucjene. Nećemo dozvoliti da se američkim gradovima prijeti uništenjem – rekao je Trump.

Sporazum je tako loš da bi se Iran mogao vratiti proizvodnji nuklearnog oružja vrlo brzo nakon raskidanja sporazuma, čak i ako bi ga potpuno poštovali. Taj sporazum ne čini ništa da spriječi iransku podršku terorizmu. U svjetlu svjeta toga, najavio sam da sporazum mora biti promijenjen ili ukinut, dodao je Trump.

Prije tri mjeseca sam to ponovio. Rekao sam da, ako taj sporazum ne bude popravljen, SAD u njemu više ne može sudjelovati. Zadnjih mjeseci razgovarali smo s našim zapadnim prijateljima, ali i onima s Bliskog istoka. Iran ne smije nikad nabaviti nuklearno oružje. Nakon tih konsultacija, shvatili smo da ne možemo spriječiti Iran da nabavi nuklearno oružje, barem ne ovakvim sporazumom. Ako ništa ne napravimo, znamo što će se dogoditi.

Nuklearni sporazum s Iranom nije ograničio iranske aktivnosti u Siriji, Iranu i na drugim mjestima. U to vrijeme kad je potpisan, prije tri godine, mogao je biti dogovoren puno bolji sporazum, ali nije. Danas imamo defintivini dokaz da je iransko obećanje bila laž. Prošle sedmice Izrael je objavio obavještajne dokumente koji dokazuju da Iran nije odustao od nuklearnog oružja. Iranski nuklearni sporazum nije donio mir niti će ikada. Iranski vojni proračun je od potpisivanja sporazuma narastao 40 posto, dodao je američki predsjednik.

– Iranski režim je glavni državni sponzor terorizma. Podržavaju Hamas, Hezbolah, talibane i Al Kaidu. Tokom godina Iran i njihovu saradnici ubili su stotine američkih vojnika i oteli američke građane. Iranski režim finansira terorizam dok pljačka vlastiti narod. Najopasnije je njihova težnja za nuklearnim oružjem – rekao je Trump.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši