Regija i Svijet Svijet

Trump: Nuklearni sporazum sa Iranom je sulud

Trump je uputio to upozorenje stojeći pokraj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Ovalnom uredu gdje bi dvojica saveznika trebali raspravljati o multinacionalnom nuklearnom sporazumu, ratu u Siriji i o drugim temama tokom današnjih susreta u Bijeloj kući.

Trump je također obavijestio Macrona i TV publiku da sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un želi da se sastane s njim “što je ranije moguće”. Američki predsjednik, koji je svojevremeno ismijavao Kima kao “malog raketnog čovjeka”, izjavio je da je sjevernokorejski vođa bio “veoma otvoren” i “veoma častan” do sada.

Macron je poručio Trumpu da zajednički SAD i Francuska mogu poraziti terorizam, ukinuti oružje za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji i Iranu i mogu zajednički djelovati za dobrobit planete, u aluziji na svoje inicijative da oživi američku ulogu u pariškom klimatskom sporazumu.

Novinari su pitali Trumpa da li bi on mogao pokazati volju da ostane u iranskom nuklearnom sporazumu. On je odgovorio: “Ljudi znaju moje stavove o iranskom sporazumu. On je sulud, on je smiješan, Bolje bi bilo da nikada nije postignut”.

Jedan od Macronovih ciljeva tokom trodnevne posjete Washingtonu je da uvjeri Trumpa da ostane u sporazumu. Trump je javno iskazivao neodlučnost prema tome, ali je podsjetio francuskog kolegu na ono što smatra nedostacioma u sporazumu, koji se ne bavi iranskim baslističkim raketama ili iranskim akrtivnostima u Jemenu ili u Siriji.

Macron je izjavio novinarima da će on i Trump razmotriti sporazum “u širem regionalnom kontekstu”, uzimajući u obzir situaciju u Siriji.

– Mi imamo zajednički cilj, želimo osigurati da nema eskalacije i nema nuklearnog širenja u regiji. Sada bismo trebali pronaći pravi put naprijed – izjavio je Macron.

Trump je sugerirao kako je otvoren da “učini nešto” s iranakim sporazumom sve dok funkcionira “snažno”.

– Mogli bismo barem postići sporazum među nama veoma brzo – poručio je Trump Macronu, ali kada su ga novinari upitali kakav bi to sporazum mogao biti, Trump je odgovorio: “Saznat ćete”, prenosi Associated Press.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši