Regija i Svijet Svijet

Trump nakon sastanka sa Merkel: NATO saveznici moraju više plaćati

Zbog toga Trump zahtijeva da saveznici NATO-a povećaju svoja finansijska učešća, piše Jutarnji.hr.

– Druge zemlje bi trebale više plaćati. Ne govorim o Njemačkoj. Druge zemlje bi trebale više plaćati. Mi štitimo Evropu, a plaćamo više od svih drugih – rekao je Trump.

Novi američki državni sekretar Mike Pompeo je u Briselu poslao istu poruku. On je pritisnuo saveznike da ispune cilj NATO-a i počnu izdvajati dva posto BDP-a za odbranu, od čega 20 posto na vojnu opremu.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u petak da bi mogao posjetiti Jerusalem prilikom otvaranja američke ambasade koju je odlučio premjestiti iz Tel-Aviva.

– Godinama su predsjednici obećavali ambasadu u Jerusalemu. Obećavali su tokom kampanja i nisu nikada imali hrabrosti to provesti. Ja sam to učinio. Mogao bih tamo otići – rekao je na zajedničkoj konfernciji za novinare s njemačkom kancelarkom.

Uprkos pokazanoj toplini i prijateljstvu tokom susreta u Bijeloj kući Trump i Merkel nisu mogli nadići razlike u odnosu prema trgovini.

Trump bi uskoro trebao nametnuti carine na čelik koje će pogoditi evropski izvoz, a Merkel je rekla kako je odluka sada u Trumpovim rukama hoće li dodijeliti izuzeće zemljama EU.

– Predsjednik će odlučiti. To je sasvim jasno – rekla je Merkel na konferenciji za novinare nakon što se Trump požalio na trgovinsku neravnotežu između SAD-a i EU, posebno u vezi sa automobilima.

Merkel je dodala i kako bi mogla zamisliti da EU i Sjedinjene Države dogovore bilateralni sporazum o trgovini rekavši kako Svjetska trgovinska organizacija nije u stanju isporučiti multilateralne sporazume.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši