Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider Svijet Svijet

Trump i Kim stigli u Singapur

Trump je sletio u 20.21 sat navečer po lokalnom vremenu u aviobazu Paya Lebar, letom iz Kanade, gdje je prisustvovao summitu Grupe 7, prenio je AP.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un stigao je ranije u Singapur.

Kim je sletio u singapursku zračnu luku Changi i uputio se u hotel St. Regis, gdje bi trebalo odsjesti njegovo izaslanstvo, javlja Channel News Asia.

Summit Trumpa i Kima održat će se u utorak ujutro u hotelu Capella.

Bit će to prvi susret nekog sjevernokorejskog vođe s  aktualnim američkim predsjednikom.

Trump je krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi.

– Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod, i sada ima priliku… Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti. Tamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom – rekao je Trump na konferenciji u Kanadi, u okviru summita G7.

Uz Trumpa u Singapur idu i državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, predstojnik Trumpova ureda John Kelly i glasnogovornica Sarah Sanders.

Glavne teme summita u Singapuru bit će denuklearizacija korejskog poluotoka i eventualno postizanje mirovnog sporazuma dvije Koreje.

Analitičari prognoziraju da će obje strane vjerojatno tvrditi da su pobijedile bez obzira na to što se dogodi iza zatvorenih vrata u Singapuru, prenosi Al Jazeera Balkans.

Što znači “pobjeda”, međutim, moglo bi biti pitanje kuta gledanja, javlja dpa.

Trump već dugo zahtijeva “potpuno, provjerljivo i nepovratno” ukidanje sjevernokorejskog nuklearnog programa prije postizanja bilo kakvog sporazuma s Kimom.

Ipak, uoči prošlomjesečnog susreta s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae-inom u Bijeloj kući, Trump je naslutio popustljivost po tom pitanju kazavši da bi “svakako bilo bolje kada bi se (ukidanje nuklearnog programa dogodilo) u jednom koraku”.

Vjerojatnije je, tvrde analitičari, kako bi dvije strane mogle dogovoriti postupnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje i moratorij na nuklearne i raketne pokuse.

To bi omogućilo i Trumpu i Kimu da nakon sastanka ustvrde da su unaprijedili interese svojih zemalja kako to nikome prije njih nije uspjelo, smatraju analitičari.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši