Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Trošenje novca od TE Tuzla: Najavljena krivična prijava protiv Imamovića

Podsjećamo, Gradsko vijeće Tuzle je u utorak donijelo 26 zaključaka kojima se nastoji umanjiti aerozagađenje u gradu soli. Tačka dnevnog reda na temu aerozagađenja dodata je na insistiranje vijećnika opozicionih stranaka, a svi zaključci doneseni su jednoglasno.

– U prethodne tri godine Grad Tuzla dobio je 16 miliona od Termoelektrane Tuzla, a od toga je samo 1,8 miliona maraka direktno utrošeno na toplifikaciju, odnosno širenje toplovodne mreže. Uklanjanje individulanih ložišta mora biti prioritet ove vlasti i veoma je važno da se rebalansom budžeta, 4,5 miliona uloži direktno u te namjene – rekao je Sabahudin Imamović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u GV Tuzla.

Vijećnici opozicije istakli su da će biti zatraženo formiranje komisije koja će nadzirati utrošak sredstava namijenjenih za toplifikaciju.

– U budžetu za 2018. godinu koji je na snazi, predviđeno je 1,5 miliona za vrelovod. Nećemo dopustiti da se taj novac uračuna u 4,5 miliona od Termoelektrane Tuzla, koja rebalansom moraju biti usmjerena u toplifikaciju. Dakle, želimo uz milion i po za toplovodnu mrežu, još 4,5 miliona za toplifikaciju, onako kako je predviđeno zaključkom usvojenim na sjednici Vijeća – rekao je Mirnes Ajanović, vijećnik Bosanske stranke (BOSS).

Predsjednik BOSS-a najavio je i krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Jasmina Imamovića i nadležnih gradskih službi zbog nenamjenskog trošenja 16 miliona dobijenih po osnovu Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

– Krivična prijava bit će predata u ponedjeljak, a u njoj će pored gradonačelnika Imamovića i nadležnih gradskih službi, biti evidentiran i Slađan Ilić, kao predsjednik Gradskog odbora SDP-a. Smatram da postoji evidentan dokaz, u šta sam se uvjerio kao advokat, da su sredstva od Termoelektrane Tuzla trošena nenamjenski. Krivičnu prijavu predat ću Tužilaštvu BiH ili ću tražiti od Federalnog tužilaštva da ovaj slučaj delegira nekom drugom kantonalnom tužilaštvu, jer ne želim da se ovim slučajem bavi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona – rekao je Mirnes Ajanović.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši