BiH Vijesti

Tri godine od smrti Dženana Memića

Danas se navršavaju tri godine od smrti mladića Dženana Memića koji je u noći 8. februara 2016. pod još neutvrđenim okolnostima, zadobio povrede dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap.

Sudski proces koji se vodio za saobraćajnu nesreću protiv Ljube i Bekrije Seferovića okončan je prvostepenom oslobađajućom presudom. Kantonalni sud utvrdio je da nema dokaza koji ukazuju da je došlo do saobraćajne nesreće.

Porodica Memić već duži period traži da istragu ubistva Dženana Memića preuzme Tužilaštvo BiH gdje je mladićev otac Muriz Memić već dva puta govorio o svojim saznanjima, a danas će ponovo biti saslušan.

Dženanov otac Muriz podnio je Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv 45 osoba u oktobru prošle godine, a prva među njima je glavna tužiteljica Tužilaštva KS Dalida Burzić koju je Visoko sudsko i tužilačko vijeće u četvrtak imenovalo za sudiju Suda BiH iako je usred disciplinskog postupka zbog istupa o slučaju Memić.

Dženanov otac Muriz kazao je da je za njen izbor lobirao i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija iako je upoznat sa svim kontroverzama u slučaju Memić.

“To je poruka da se kriminal isplati. Neko vrijeme se već ovo spremalo, čemu onda pokretanje disciplinskog postupka.

Ovo je poruka da nema pravne države, a na to sam ukazao i ambasadorima zemalja članica EU kada sam bio na sastanku u Delegaciji EU u decembru prošle godine.

Država BiH najviše gubi zbog korumpiranog i ispolitiziranog pravosuđa”, kazao je Memić za Patriju.

Podsjećamo, na predmetu Memić izmijenjalo se osam tužilaca pod nadzorom glavne tužiteljice Burzić. Dva tužioca napustila su Tužilaštvo KS, a obuhvaćeni su krivičnom prijavom.

Porodica Memić na treću godišnjicu smrti poručuje da neće odustati od borbe za istinom i pravdom, te pozivaju Državno tužilaštvo da sprovede odgovarajuću istragu i otkrije počinioce i sve one koji su na bilo koji način učestvovali u sakrivanju, namještanju dokaza i usmjeravanju ranije istrage u drugom pravcu.

(Bportal.ba/SB)

Podijeli na društvene mreže!