LifeStyle Magazin Nekategorisano

Tri biljke sada cvjetaju i vrijedi ih imati u vrtu

Prva od predloženih biljaka je penjačica tekoma, a druge dvije su trajnice i to rudbekija ili crnooka suzana i visoki sedum ili debela koka. Tekoma ili trubasti jasmin – Tekoma (Campsis radicans) je zanimljiva drvenasta, listopadna penjačica brzog rasta i obilnog cvjetanja. Cvjeta u toku cijeloga ljeta od jula do kraja septembra. Cvjetovi su joj trubasti, a mogu biti žute ili narančaste boje. S obzirom na to da je bujnog rasta, treba joj obezbijediti jak oslonac.


TEKOMA – TRUBASTI CVJETOVI
Redovito orezivanje
Da bi se držala pod kontrolom, treba je redovito orezivati u proljeće izrezivanjem polomljenih i suhih grana i prorjeđivanjem i skraćivanjem izbojaka na 2 do 5 pupoljaka. Bolje je ostaviti manje pupova jer su tada jači izboji i bogatija cvatnja. U početku sporije raste, ali kasnije buja pa je redovitim orezivanjem treba držati pod kontrolom. Može narasti 5 do 10 m i prekriti nekoliko kvadratnih metara površine zida, ograde ili pergole. Uspijeva na sunčanom ili polusjenovitom mjestu. Na suncu bogatije cvjeta. Nabaviti se može u bolje snabdjevenim vrtnim centrima. Kao penjačica koja zauzima malo zemljišta, posebno je prikladna za urbano ozelenjavanje.

Rudbekija ili crnooka suzana – Rudbekija (Rudbeckia fulgida) je izvanredna trajnica za ljeto i ranu jesen. Naraste 60 do 70 cm. Mnogobrojni glavičasti cvatovi su sastavljeni od u sredini cjevastih smeđih cvjetova, a okolo su jednakomjerno zvjezdasto raspoređeni žuti jezičasti cvjetovi. To je zeljasta trajnica vrlo jednostavna za uzgoj. Zbog obilne cvatnje, jednostavnog uzgoja i skromnih zahtjeva popularna je vrtna biljka. Dekorativno djeluje na samostalnoj cvjetnoj gredici, ali i u kombinaciji sa drugim trajnicama. Danas se često kombinuje na gredicama sa veoma modernim ukrasnim travama. Orezivanjem ocvjetalih cvatova produžuje se cvatnja. Njeni se cvjetovi dugo drže u vazi. Rezanjem cvjetova ne ugrožavamo biljke pa zato poklanjajmo cvjetove rudbekije i drugima da uživaju u toj jedinstvenoj vedroj ljepoti.


VESELI CVATOVI RUDBEKIJE
Zahtijeva svijetlo, sunčano mjesto, propusno vrtno tlo bogato humusom. Zalijevati je treba samo za vrijeme jakih ljetnih suša. Vrlo je otporna biljka tako da je rijetko napadaju bolesti ili štetnici. Razmnožava se dijeljenjem gustih busena u proljeće početkom vegetacije. Sadi se 6 do 9 biljaka po kvadratnom metru.

Visoki sedum, debela koka ili visoki žednjak – Visoki žednjak (Sedum spectabile) je najviša vrsta seduma. Naraste 40 do 60 cm. Na visokim stabljikama ima mesnate (sukulentne) nazubljene jajolike listove. Potkraj ljeta se na vrhu stabljika počinju razvijati paštitasti cvatovi koji su u početku zelene boje, a postepeno se otvaraju tamnoružičasti ili crveno-smeđi cvjetići. Veoma je medonosna biljka.


VELIKI RUŽIČASTI CVATOVI SEDUMA
Cvatovi mogu biti u promjeru i do 15 cm. To je izvanredan ukras vrtova u toku jeseni pa i kasnije kada već druge vrste cvijeća posustaju. Treba naglasiti da se može koristiti za rezanje jer su cvatovi veoma dekorativni i dugo traju. Mogu se koristiti i za suhe zimske aranžmane i za dekoriranje božićnih i novogodišnjih aranžmana. Često stabljike razviju korijen u vazi pa se i na taj način jednostavno razmnožavaju.

Bijeli kultivari
U savremenim ekološki orijentiranim vrtovima preporučljivo je cvatove ostavljati preko zime, jer sjemenke služe za ishranu ptica, a pod mrazom i injem i u zimskom razdoblju, i u hladnijim klimatskim uvjetima djeluje veoma dekorativno. Zahtijeva sunčano mjesto i obično vrtno tlo pod uslovom da nije suviše vlažno. Razmnožava se dijeljenjem busena u jesen nakon cvatnje ili u proljeće odmah po kretanju vegetacije. Postoje i šarenosni i bijeli kultivari, ali su mnogo rjeđi. Upravo sada možete vidjeti ove biljke u cvatu pa vrijedi razmisliti da li bi dobro došle i u vašem vrtu. Ove skromne, lijepe i dugo cvjetajuće vrste ukrasnih biljaka zaslužuju više prostora u našim vrtovima.

(Bportal.ba/Oslobošenje)

Podijeli na društvene mreže!