BiH Vijesti

Tokić: Vlast KS medijski predvođena Konakovićem prekršila je Ustav i iskazala podanički mentalitet

Sejfudin Tokić povodom Odluke o izmjeni nastavnog plana i programa za učenike osnovnih škola od strane nadležne ministrice Vlade KS kojom se uvodi i četvrti naziv maternjeg jezika dao je sljedeću izjavu za javnost u ime Bošnjačko pokreta:

“Kao inicijator (zajedno sa grupom akademika BANU) ispravljanja višegodišnje tolerisanih niza grešaka u obrazovanju između ostalog i postojanja tzv B/H/S jezika, zaprepašten sam ishitrenom Odlukom kojom ministrica za obrazovanje , nauku i mlade KS ponovo uvodi “četvrti naziv” maternjeg jezika naroda u BiH. Navedena Odluka je suprotna Ustavu BH i Ustavu KS i očito predstavlja rezultat dnevno političkog djelovanja grupe ljudi iz vladajućih struktura i njihovog pokušaja da se kroz zloupotrebu položaja postigne “neki njihov unutrašnji kompromis” i to oko temeljnog pitanja naziva jezika koje ne smije biti predmetom dnevne politike, ili medijskog naduravanja.

Nazivi službenih jezika naroda u našoj državi jasno su definisani Ustavom KS ali i historijski nepobitnim činjenicama te potvrđeni rezultatima Popisa stanovništva 2013. i besmisleno je oko ovog pitanja organizovati okrugle stolove. Ovim činom postojeća vlast KS medijski predvođena Elmedinom Konakovićem ne samo da je prekršila Ustav BiH i KS nego je iskazala istovremeno zabrinjavajući stepen nekompetentnosti, podaničkog mentaliteta te sklonosti zloupotrebi položaja-političkoj korupciji.

Imajući u vidu navedeno Bošnjački pokret traži hitno suspendovanje navedene Odluke jer ona u obrazovanje namlađih dodatno uvodi dodatne sadržaje suprotne Ustavu BiH.Istovremeno tražimo da se iz udžbenika osnovnih škola uklone svi protivustavni termini poput onog u udžbeniku Društva za 5. razred osnovnih škola gdje se afirmiše pojam navodnih zajedničkih institucija i organa umjesto ustavno definisanih institucija i organa države BiH.

(Bportal/Index.ba)

Podijeli na društvene mreže!