Teško pitanje jedne države: Šta s viškom novca?

Njemačka je u prvom polugodištu zabilježila rekordni suficit od 18,3 milijardi eura.
70680277159a16dc55975d654159368_w640

Takav plus u kasi budi požudu, raspaljuje maštu, želje i obećanja – posebno jer se bliže izbori 24. septembra, piše njemačka štampa.

Snažan privredni rast i historijski povoljno stanje na tržištu rada donijele su njemačkoj državi u prvom polugodištu 2017. rekordni suficit. Savezna država, pokrajine, opštine i društveni fondovi su, kada se podvuče crta, prihodovali 18,3 milijardi eura više nego što su potrošili“, piše Spiegel online nakon saopštenja Saveznog zavoda za statistiku. I to iako je iz državne kase na račun energetskih kompanija otišlo 7,1 milijardi eura nakon što je Ustavni sud odlučio da je država nezakonski naplaćivala porez na nuklearno gorivo.

Od ujedinjenja Njemačke ovakav plus nije zabilježen. Doduše, u drugom polugodištu 2000. je suficit bio čak 28,8 milijardi eura, ali taj je plus gotovo cio poticao od tendera za korištenje frekvencija mobilne telefonije. Njemačka inače od fiskalne 2014. godine bilježi samo suficit u budžetu.

„Koliko god da raduju izvještaji o rekordu, građani ne bi trebalo da se uljuljkaju. Finansijsko stanje je dobro. Pitanje glasi: kako politika to koristi? Do sada slabo“, piše list Stuttgart nachrichten. To je nastavak debate na temu šta raditi sa tolikim parama.

Postoje tri struje: lijevi dio političkog spektra i mnogi ekonomisti kažu da država treba da investira u školstvo, infrastrukturu, da bude socijalnija. Ekonomski liberali kažu da treba smanjiti poreze kad već ima toliko novca. A ministar finansija Wolfgang Schaeuble zastupa treći stav: da ništa dramatično ne treba mijenjati već plaćati stare dugove.

(Bportal.ba/B92)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>