Tenderske procedure prolongirale proširenje tuzlanskog aerodroma

Iako je realizacija prve faze projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla trebala početi u toku jula, zbog nedoumica kada je riječ o tenderskoj proceduri, izvođenjem radova još uvijek nije počelo.
aerdorom tz 01

Cjelokupna procedura vezano za tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala trebala je biti završena 10. jula, nakon čega je trebalo da počne realizacija prve faze projekta.

Međutim, kako Klix.ba saznaje od direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifeta Karasalihovića, zbog određenih nedoumica komisije, ova procedura je još uvijek u toku, izbor najpovoljnijeg ponuđača nije završen, a samim tim čeka se i na početak realizacije prve faze projekta.

"U ovom trenutku imam preliminarni izvještaj koji još uvijek ne mogu publikovati, s obzirom na to da je sedmočlana komisija sastavljena od predstavnika Vlade FBiH, uposlenika aerodroma i projektanata bila u nedoumici da donese određene odluke na osnovu kojih se može donijeti generalna odluka. Diskutabilna pitanja komisija je uputila prema agenciji za tendere, a kada sve nedoumice budu riješene, mi ćemo moći zauzeti stav i publikovati potencijalnog pobjednika na tenderu", rekao je Karasalihović za Klix.ba.

Cijela ova procedura bi, istakao je Karasalihović, trebalo da bude završena u toku ove sedmice, nakon čega će biti objavljena kompanija koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač za izvođenje radova nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala.

Za kompletan projekt, s projektnom dokumentacijom, predviđena su finansijska sredstva u iznosu od blizu 6.500.000 konvertibilnih maraka, a dosad je osigurano blizu 4.500.000 KM.

Karasalihović naglašava da su za prvu fazu projekta osigurana finansijska sredstva, a kada je riječ o tenderskoj proceduri za drugu, otvaranje ponuda se očekuje 5. augusta.

Realizacijom projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla uslijedit će i izgradnja zgrade Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i carinskog skladišta za avionsko gorivo.

Za spomenute zgrade UIOBiH je osigurala dva miliona maraka, dok će Međunarodni aerodrom Tuzla iz vlastitih sredstava finansirati izgradnju carinskog skladišta za avionsko gorivo.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja objavilo je poziv za uvid u Glavni projekt izgradnje carinskog skladišta avionskog goriva u sklopu kompleksa Međunarodnog aerodroma Tuzla u koji će biti uloženo blizu milion KM.

"Ovo je završna faza objave za dobijanje građevinske dozvole, a ukoliko niko ne stavi primjedbu, mi ćemo imati završenu zakonski propisanu proceduru za realizaciju izgradnje carinskog skladišta za avionsko gorivo", napomenuo je Karasalihović.

Inače, potreba za realizacijom svih ovih projekata ukazala se nakon povećanja broja putnika koja iz mjeseca u mjesec bilježi tuzlanski aerodrom.

Prema projekcijama menadžmenta Međunarodnog aerodroma Tuzla, u toku 2017. godine očekuje se opsluživanje 478.000 putnika u dolasku i odlasku. Za prvih šest mjeseci ove godine usluge je koristilo 226.000 osoba.

(Bportal)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>