Slider Slider

Tegeltija kao mehanizam kočenja NATO puta nije sporan za Čovića

Za razliku od Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte čini se da za HDZ BiH i njenog lidera Dragana Čovića, uslov za formiranje Vijeća ministara nikako ne može biti prihvatanje odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine u vezi sa Akcionim planom za članstvom (MAP) BiH u NATO-u.
Uostalom to je jučer novinarima potvrdio i sam Čović koji je govoreći o formiranju vlasti, kazao da Vijeće ministara BiH može biti imenovano odmah i da u vezi s tim nema nikakvih prepreka.

– Mandatara treba predložiti Predsjedništvo BiH, znamo da je to gospodin Tegeltija. Njemu treba dati mogućnost da sastavi novo Vijeće ministara BiH. Kad konačno bude formalno predložen mandatar, vjerujem da ćemo u roku od 20-tak dana imati Vijeće ministara BiH – kazao je Čović.

Međutim, SDA i DF ne dijele to mišljenje kao ni članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.Komšić je naime danas kazao kako će Tegeltija dobiti njegovu podršku tek ako prihvati odluku Predsjedništva BiH u vezi sa Akcionim planom za članstvom (MAP) BiH u NATO-u.

– Od budućeg kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a već se u javnosti pominje i njegovo ime (Zoran Tegeltija) očekujemo da prihvati sve što već jeste odluka, ne samo Predsjedništva BiH, nego i drugih institucija na nivou BiH. Iluzorno je očekivati da mi kao članovi Predsjedništva BiH, koje iza svojih leđa ima odluku koja nikada nije opozvana ili promijenjena, a tiče se NATO puta BiH i MAP-a, damo mandat osobi koja će unaprijed reći da neće to da realizuje. Nema ni logike da tako nastupimo, rekao je Komšić.

Na pitanje hoće li SDA podržati izbor Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da postoje uvjet za to, a to je parlamentarna većina koja je jasno okupljena oko programa koji treba da bude ma tragu onoga o čemu je govorio.

– Program u sebi mora sadržavati jasan evropski, NATO i reformski put. Dakle, parlamentarna većina i program u kojem je sadržano ovo o čemu sam govorio, i što se mene tiče neće biti problema, jer sada je red na kandidata iz reda srpskog naroda. SNSD će predložiti to ime, ali ovo su uvjeti pod kojima ću mu ja dati svoj glas – poručio je Džaferović.

S obzirom da HDZ i Dragan Čović ostaju prilično rezervisani u pogledu NATO uslova za formiranje Vijeće ministara, postavlja se pitanje koliko je zapravo bilo iskreno Čovićevo pozdravljanje nedavne odluke ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu, koji su dali zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Podsjećamo, Čović je tada kazao da Hrvatska demokratska zajednica BiH sa svojim partnerima u HNS-u ostaje do kraja privržena daljnjoj saradnji i razvoju odnosa s NATO-om, s konačnim ciljem punopravnog članstva u ovom savezu. Stoga se postavlja pitanje šta je u ovome trenutku za Dragana Čovića i HDZ prioritet?

Da li je to privrženost daljnoj saradnji i razvoju odnosa sa NATO-u sa ciljem punopravnog članstva BiH u NATO-u, ili pak brzo formiranje Vijeća ministara, pri čemu se ne bi poštovale odluke Predsjedništva BiH, pa ni Strategija vansjke politike BiH koju je u martu tekuće godine potpisao sam Dragan Čović. Strategija u čijim osnovama je istaknuto da nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija Bosne i Hercegovine, te da će prioritetne aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a, ili je pak privrženost Dragana Čovića antinatovskom kursu Milorada Dodika, jača i od Čovićeve “privrženosti” NATO-u, pa i od onoga što je sam Čović govorio.

Bilo kako bilo, Dragan Čović i HDZ bi morali kada je riječ o NATO putu BiH biti decidniji. Ukoliko se Vijeće ministara BiH formira na antinatovskoj bazi koju zastupa Milorad Dodik, onda se pravom može tvrditi da su Čović i HDZ u potpunosti odgovorni za blokadu NATO puta BiH i širenje ruskog utjecaja na BiH.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!