Crna Hronika

Tajlandska pećina koja je “progutala” dječake krije mračnu tajnu

Dvanaestorica dječaka i njihov trener spašeni su iz pećine u tajlandskoj pokrajini Chiang Rai, u kojoj su bili zarobljeni više od dvije sedmice. Malo medija je izvještavalo o tome da su na ulazu u pećinu brojni Tajlanđani ostavljali darove u obliku nakita i namirnica i mrmljali tihe molitve.

Činili su to kako bi udobrovoljili duha za kojeg veruju da boravi u pećini i kojeg su dječaci naljutili, pa ih je progutao.

Naime, u blizini pećine se nalazi kip mlade žene odjevene u tradicionalnu tuniku, a u podnožju njenih nogu se nalaze njoj posvećeni darovi. To je Jao Mae Non, mitska princeza čiji duh, vjeruju Tajlanđani, nastanjuje pećinu u kojoj su se zaglavili dečaci.

Legenda kaže kako se nekad davno Jao Mae zaljubila u mladog konjušara. Kako njihova ljubav nije bila dopuštena, zajedno su pobjegli, a princeza je ubrzo zatrudnila. U bijegu su naišli na pećinu koja im postade privremeni dom. Jednoga jutra, kada je mladi konjušar otišao u potragu za hranom, pronašla ga je straža princezinog oca i ubila ga.

Čuvši kobnu vest, Jao Mae probola je bodežom trbuh i iskrvarila u pećini. Od tog trenutka, njen duh boravi u pećinama. Njena prolivena krv pretvorila se u vodu, a njeno tijelo postala planina koja okružuje pećinu i nalikuje na uspavanu ženu.

Neki vjeruju kako se nakon vijekova sna uspavana princeza probudila i zarobila dječake, te ih nije pustila usprkos brojnim molitvama i darovima, pišu Novosti.

Lokalni stanovnici smatraju kako je princeza željela ljudsku žrtvu i smrću jednog od spasilaca pripadnika vojne jedinice “Seal” Samarna Ponana ju je i dobila.

Duh princeze želio je krv ratnika, nalik onima koji su nekad ubili njenog voljenog, vjeruju Tajlanđani. Njegovom krvlju, smrt mladog konjušara je osvećena, a dječaci su uspješno spašeni.

(Bportal.ba/Faktor)

 

Podijeli na društvene mreže!