Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider Svijet

Svjetski čelnici okupljaju se u Biarritzu na samitu G7

Svjetski čelnici okupili su se u subotu u francuskom primorskom i turističkom gradu Biarritzu na samitu G-7, vodećih svjetskih ekomomija.Međutim, pristižu i demonstranti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron domaćin je samita koji počinje u subotu i ispraznio je grad čuven po svojim plažama posljednjeg dana ljetnih odmora.

Macron je također izjavio kako su očekivanja u postizanje jedinstvenog fronta među svjetskim čelnicima na samitu G7 nerealna.

Američki predsjednik Donald Trump stići će u Francusku tokom dana. Na prošlogodišnjem sastanku Trump je otišao prije vremena i odbio je potpisati zajedničko saopćenje u predsjedničkom avionu Air Force One.

Na vrhu dnevnog reda ovogodišnjeg samita su klimatske promjene – posebno šumski požari koji su ovih dana bjesnili Amazonom i posrtanje svjetske ekonomije na rub recesije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da čelnici G7 “ne mogu biti nijemi” u suočavanju s požarima koji su zahvatli djelove Amazona i najavila je da će pozvati da se učini sve kako bi se zaustavili požari u tropskoj šumi.

Njemačka podržava poziv francuskog predsajednika Emmanuela Macrona da se na samitu G7 raspravlja o požaru u Amazonu.

Merkel je izjavila u svojoj video poruci objavljenoj u subotu: “Emmanuel Macron je u pravu – naša kuća gori i mi ne možemo biti nijemi”, prenosi Associated Press.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!