BiH Slider Vijesti

Svestrani Konaković: Ko je pravi vjernik, ko su fašisti, kako se tek nekad dobro glumilo

600_1521804851narod-i-pravda-22032018-JB-0J4A8554 (1)

Najčešće se radi o aparatčicima postojećih stranaka koji godinama bildaju ambicije do te mjere da im dotadašnji stranački okviri postaju pretijesni za njihove “liderske kapacitete”. Posljednji u nizu onih koji su “prevazišli” matične stranke je Elmedin Konaković, smijenjeni premijer Kantona Sarajevo i osnivač nove stranke “Narod i pravda”.

Prvi članovi stranke, članovi njihovih porodica i putnici autobusa dovezenih iz Krajine preko putničke agencije “A-SDA” imali su priliku sinoć upiti nekoliko mudrosti novog “lidera”. Tako je okupljenima u sarajevskom Domu mladih Konaković, na osnovu iskustava stečenih na doniranom hadždžu, tumačio i ko je pravi vjernik, a ko lažni pa je pojasnio da su lažni vjernici oni koji su prvi na listama SDA.

– Vi ste večeras ovdje došli, a nikog od vas nismo zaposlili – poručio je Konaković sa bine, dva metra udaljen od, primjera radi, Nermina Muzura, direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo kojeg je upravo novi “lider” smjestio u tu fotelju.

– Na čelu Turističke zajednice je magistar turizma. Ponavljam, magistar turizma – hvalio se Konaković na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Tema Muzurovog magistarskog rada na Fakultetu za upravu zaista je bila vezana za turizam i tu, ako izuzmemo godišnje odmore, počinje i završava njegovo “turističko iskustvo”. Temu magistarskog rada je ovaj svršeni DIF-ovac izabrao, što vam je sudbina, baš u periodu u kojem se ozvaničavala smjena dotadašnje uprave Turističke zajednice pa je papirom dobijenim na Fakultetu za upravu svom prijatelju Konakoviću dao legitimitet da ga “ugura” na tu poziciju. Toliko je spontano tekla procedura njegovog imenovanja da se Konaković nije libio mijenjati i Statut Turističke zajednice, samo kako bi kompetentni Muzur mogao na čelu Turističke zajednice demonstrirati svoje vještine stečene prodajom kozmetike i pisanjem magistarskog rada.

Konakovićeva poruka “onima koji su im došli, a koje nisu zaposlili” izazvala je pravo oduševljenje kod prisutnih. Ne znamo da li su bili prisutni, ali ako jesu sigurno su razloga da budu najglasniji u aplauzima bili supruga Elvedina Okerića, friško zaposlena u Poreznoj upravi Novi Grad, sin Kemala Ademovića, smješten u preduzeću EYOF 2019, i supruga Amela Mekića, zbinuta u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Prisutni su istovremeno izrazili nadu da će se Amel Mekić konačno skrasiti u jednoj stranci, nakon što je godinama kružio od SDP-a do SDA, ideološki se tražeći ili, što bi zlobnici rekli, tražeći finansijsku stabilnost.

– Mi ćemo graditi sistem u kojem nema preferencija osim znanja – dodao je Konaković, uz odobravanje svog dojučerašnjeg savjetnika, člana Nadzornog odbora KJKP “Vodovod i kanalizacija” i novog stranačkog kolege Damira Saračevića, kojeg je novi “lider” u javnosti predstavljao kao IT stručnjaka, iako sa tom branšom ovaj nema apsolutno nikakvih dodirnih tačaka.

– Nek se dobro drže oni što su nam pokrali imovinu. Oni će nam to sve vratiti – upozorio je Konaković, vjerovatno aludirajući na svoj sporni dug preduzeću ZOI ‘84, o čemu su pisali brojni mediji, a direktor ovog preduzeća Midhat Hubijar javno govorio i dokazivao papirima.

Pred prisutnima se trijumfalno, sa podignutim kažiprstom, izdigao i zastupnik “Naroda i pravde” Elvedin Okerić. Nije se obratio. Možda nije planirao, a možda je zaboravio šta je trebao reći, kao što je svojevremeno zaboravljao zaključke komisije kojom je predsjedavao.

Novog su “lidera” podržale i njegove kolege iz svijeta glume, koji još uvijek pamte nezaboravne scene iz serije “Sex i selo”.

Tako je na skup, kako bi podržao svog kolegu, stigao i glumac Enis Bešlagić. Za razliku od ranijih istupa u duhu “ko nas, bre, zavadi” i “mir, mir, mir, niko nije kriv”, kojima je oduševljavao publiku u Srbiji i Hrvatskoj, ovaj put je Bešlagić mnogo jasnije precizirao svoje viđenje stanja u društvu i njegovih anomalija.

– Znam da je buđenje nacionalne svijesti bilo potrebno 1991. godine, ali ta svijest je prerasla u fašizam – kazao je popularni portir Šemso iz serije “Naša mala klinika”, pojasnivši Bošnjacima da su postali fašisti.

– Ja nemam lične interese i pristupam “Narodu i pravdi” – moto je, kazao je Konaković, pod kojim će primati nove članove. Zadovoljavanje ličnih interesa je, ipak, rezervirano samo za prijatelje novog “lidera”.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši