Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Sutra u Tuzli objava registra boraca Drugog korpusa Armije RBiH

600_1520529550borci33

Dodaje kako će tog dana biti javno objavljeno nekoliko kartona pripadnika oružanih snaga, među kojima je i njegov karton.

– Mi ćemo objaviti da smo uspostavili registar i staviti ga na raspolaganje institucijama Bosne i Hercegovine. Sa boračkim udruženjima postigli smo dogovor da mogu doći u službene prostorije Federalnog ministarstva za boračka pitanja, to su naši odjeli za vojne evidencije i vojni odsjeci, i na mjestu pogledati ono što ih interesuje. To smo dogovorili sa koordinacijama boračkih udruženja na kantonima i Federaciji, da ćemo mi biti servis onima koji budu htjeli i željeli pogledati podatke iz tog registra – rekao nam je Bukvarević.

Dodaje da u registru koji će biti objavljen u subotu stoje imena 119.110 pripadnika oružanih snaga, koji su prošli kroz jedinice i sastavni su dio oružanih snaga.

– Treba naglasiti da se tu radi o svima onima koji su bili od jednog mjeseca do punog iznosa u vojsci, koji su bili pripadnici Armije RBiH, MUP-a, HVO-a, namjenske industrije, vojne bolnice, ambulante i drugo. Radi se o svima onima kojima po Zakonu o odbrani stoji da su bili pripadnici oružanih snaga. Nakon objave registra kanton i općine imaju obavezu da u taj registar unesu šta je ko od tih naših saboraca sa nivoa općine, kantona dobio u proteklom periodu – govori Bukvarević.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši