BiH Vijesti

Sutra obilježavanje Dana šehida Drežnice

Dan šehida Drežnice bit će sutra tradicionalno obilježen vjersko-kulturnim programom u Memorijalnom centru Drežnica kod Mostara.

Centar je svjedok vremena, da opominje da se nikad ne zaboravi na šehide koji su prolili svoju krv po hercegovačkom kršu i bosanskim ledinama. Izgrađen je u čast 66 šehida, koji su dali svoje živote za domovinu. Programu će prisustvovati brojne zvanice vjerskog, političkog i kulturnog života grada Mostara i šire. U organizaciji  džemata Donje i Gornje Drežnice i JOB-a Mostar Sjever bit će održan čas sjećanja na nasilno prekinutu mladost i poklonjena hatma-dova pred duše šehida.

U Drežnici je 29. juli zapamćen kao dan najtežeg stradanja mladosti ovog malog, ali ponosnog mjesta u Hercegovini. Nevine mladalačke šale, pjesme i razgovor, kraj rijeke Drežanjke, prekinula je agresorska granata, koja je u podne, iz pravca Vrdi poslana kobnog 29. jula 1993. i ugasila mlade živote.  Drežanjka više nije bila bistra i nije žuborila. Krvava, tiho i bolno otišla je svojim tokom, noseći u svojoj utrobi krv djece koja su se rađala i odrastala na tom vrelom pijesku. I baš njemu, vrelom pijesku, gdje su se bosi igrali i bezbrižni smijali, poklonili su posljednji dah.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!