BiH Vijesti Vijesti

Suđenje za zločine u Milićima: Dio stanovništva ubijen u Zaklopači

Mile Lalović, koji je od 1992. godine obavljao funkciju predsjednika Skupštine opštine Milići i Ratnog predsjedništva, ispričao je da je za dešavanja u Zaklopači saznao dan kada su se i desila, kada je zaustavljen na izlazu iz Vlasenice.

Pojasnio je da se vraćao iz Šekovića i da ga je civilna policija zaustavila i kazala mu kako ne mogu proći, jer nešto se desilo. Ispričao je kako nikada nije saznao ko su izvršioci tog djela.

– To su bile neke neformalne grupe. Vjerovatno nisu bile pod vojnom komandom. Saznao sam da je jedan dio muškaraca, žena i djece bošnjačke nacionalnosti poginuo u Zaklopači. Neke sam poznavao, jer radili su sa mnom u “Boksitu”, rekao je on, dodavši da je pogrebno preduzeće obavilo ukop tijela.

Za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača, Tužilaštvo BiH je optužilo Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Mitar Simić je izjavio da je, kao pripadnik rezervne policije u Milićima, bio na punktu u selu Podgora kada se desio napad u Zaklopači. Boraveći taj dan na punktu, kako je kazao, nije ništa neobično primijetio.

– Vjerovatno sam s kolegama razgovarao o tome, ali se ne mogu sjetiti – dodao je on.

Simić je naveo da je taj dan šetao prema Zaklopači i došao u blizinu škole, gdje je vidio sedam do osam raznoliko obučenih ljudi. On je također posvjedočio da je taj dan kompletan aktivni i rezervni sastav policije Milići angažovan na osiguranju puta prema rudniku, u mjestu Derventa kod Srebrenice.

– Taj dan sam čuo pucnjavu, ali u to vrijeme se pucalo sa svih strana i nije mi bilo ništa čudno. Kada sam došao kući u Miliće, saznao sam šta se desilo. Znam da je dosta ljudi ubijeno – rekao je on.

Petar Todorović je izjavio da je bio na liniji odbrane kada je od vojnika saznao za dešavanja u selu Zaklopača, ali da ne zna kako se to desilo i ko su izvršioci napada.

Njemu je predočena izjava iz istrage koju je dao 1996. godine, u kojoj stoji da su Blagoje Vidović, Nikola Lošić i još nekoliko osoba opkolili selo. U izjavi stoji da su zarobili dio muslimanskog stanovništva, ubili ih, a potom tijela zatrpali u masovnu grobnicu u Zaklopači.

On je negirao tu izjavu, napomenuvši da nikada nije znao imena osoba koje su to učinile, i pojasnio da su njega tada pitali da nabroji mještane sela Zaklopača.

– Lošića sam prvi put upoznao u fabrici boksita kad je došao da radi, poslije rata sam ga upoznao. Kada sam 1996. davao izjavu, Lošića nisam ni znao – naveo je on.

Suđenje se nastavlja 31. maja.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši