BiH Izdvojeno Vijesti

Sud BiH: Ratni zločinac Dragan Zelenović svjedočio o silovanjima u Foči

Na suđenju za seksualno zlostavljanje počinjeno u Foči u ljeto 1992. godine, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da se optuženi nije nalazio u stanu u zgradi “Lepa Brena” kada je on doveo S-4 i još jednu djevojku.

Dragan Zelenović ispričao je da je više puta S-4 izvodio da se okupa iz Srednjoškolskog centra u kojem je boravila zatvorena, a da je ona svaki put sa sobom vodila po jednu drugaricu. Naveo je da ih je vodio u stan, koji se nalazio na drugom spratu zgrade “Lepa Brena” i u kuću u naselju Gornje Polje.

Prema njegovim riječima, u podrumu zgrade “Lepa Brena” nalazio se magacin pića u kojem je radio optuženi, a u koji je on svratio po piće kada je doveo S-4 u stan.

– Otišao sam kod Ličija i uzeo bocu viskija, on je zaključao radnju i otišao sa Sašom i Mikijem, koji su bili ispred zgrade. Ja sam otišao u stan sa S-4 i njenom drugaricom da se one istuširaju i onda sam ih vratio – naglasio je svjedok.

Prema optužnici, neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. iz Srednjoškolskog centra u Foči vojnik Dragan Zelenović je izveo S-1 i S-4 i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, gdje ih je optuženi Milomir Davidović zvani Liči zajedno s ostalim vojnicima silovao.

Zelenović je u oktobru 2007. godine pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) priznao da je mučio i silovao nekoliko djevojaka zatočenih u Srednjoškolskom centru u Foči 1992. i osuđen je na 15 godina zatvora.

Na pitanje tužioca zašto je u iskazu iz 2017. rekao da je Liči bio u stanu s njim kada je doveo oštećenu i još jednu djevojku, svjedok je kazao da danas govori istinu.

– Ja sam se danas zakleo da ću govoriti istinu, a kada sam davao izjavu nisam. Ja sebe nisam štedio u Haagu, pa ne štedim ni druge. Jedini sam smogao snage da priznam svoju grešku – pojasnio je Zelenović.

Suđenje će se nastaviti 24. augusta.

(Bportal/Birn)

Podijeli na društvene mreže!