BiH Slider Slider Vijesti

Strateški resori u rukama bosanskih snaga: Vanjski poslovi, sigurnost i odbrana

Nakon sastanka stranačkih lidera u Predsjedništvu BiH ocrtane su konture novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ostaje još jedan važan, slobodno se može reći – suštinski aspekt, a to je usvajanje Prvog godišnjeg nacionalnog programa za MAP.

Bošnjačko-bosanskoj koaliciji koju trenutno čine SDA i DF pripast će resori vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti. Imajući u vidu trenutnu situaciju, riječ je sigurno o strateški važnim resorima.

Najprije vanjski poslovi. Riječ je o presudom resoru u kontekstu trenutnih promjena u međunarodnim odnosima, te u situaciji kada se sve više plete mreža oko Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH kreira vanjskopolitičke stavove, a Ministarstvo vanjskih poslova ih provodi. Međutim, postojala je ogromna opasnost da Dragan Čović kroz Ministarstvo vanjskih poslova kreira «paralelnu» vanjsku politiku. Imajući mogućnost za stalnim susretima na najvišem državnom nivou sa zvaničnicima drugih zemalja ili učešće na samitima, Čović kao ministar vanjskih poslova bi mogao nastaviti kampanju diplomatske propagande protiv države BiH, koju je vodio u protekle četiri godine kao član Predsjedništva.

Sada pak, sa Komšićem i Džaferovićem u Predsjedništvu (2:1), te sa ministrom vanjskih poslova uime koalicije SDA-DF, pozicija bosansko-bošnjačkih snaga sa aspekta diplomatskih kapaciteta će biti mnogo snažnija nego u prošlom mandatu, kada su u anti-državne snage imale u Predsjedništvu odnos 2:1, a ministar vanjskih poslova je bio iz reda RS. Najvažniji efekat ove raspodjele je što Čović, bez Predsjedništva, Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularne mreže, ostaje faktički izoliran kada su u pitanju diplomatski odnosi.

Drugi krucijalan resor jeste odbrana. Dok je u proteklom mandatu, kada je zbog Talinskog uslova, NATO put BiH izgledao besperspektivan, resor odbrane izgledao manje bitan, nakon aktivacije MAP-a sada on ponovo dobija suštinski značaj. Ministarstvo odbrane je ključni resor kada je u pitanju provođenje reformi koje Bosnu i Hercegovinu očekuju, kada je u pitanju Akcioni plan za članstvo u NATO savezu.

Treći strateški resor jeste sigurnost. To je pokazao niz sigurnosnih afera, poput afere vrbovanje selefija. Bilo bi nepodnošljivo da je kojim slučajem na poziciji ministra sigurnosti Dragana Mektića naslijedio neko poput Mije Krešića, ko je spreman da direktno radi za interese druge države, a protiv BiH, što je pokazala i afera sa SOA-om.

Sigurnosna pitanja imaju ključni značaj za opstanak i odbranu države. Sigurno je da će islamofobična kampanja protiv BiH i Bošnjaka biti nastavljena, a od ogromne važnosti je što u ovom mandatu imamo mehanizme za odbranu.

NATO put, diplomatska inicijativa i sigurnosno-obavještajna pitanja imaju ključni značaj. Bolje je da je prodržavna politika ostala bez «humanitarnih» resora kao što su ljudska prava i izbjeglice ili civilni poslovi, nego bez sigurnosti ili odbrane. Institucije kulture, kao što su muzeji, ili pitanja ljudskih prava svakako imaju značaj – ali ne može se reći da su prioritet u odnosu na NATO put Bosne i Hercegovine ili odbranu od diplomatsko-obavještajne agresije.

Dovoljno je samo uporediti koliko je u fokusu pažnje političke javnosti u prošlom mandatu bio Dragan Mektić a koliko Ismir Jusko, ili koliko su pitanja kao što su MAP prioritet u odnosu na dodjelu državne nagrade za nauku i kulturu i sl.

Ostaje, naravno, žal zbog resora finansija i pravde. Posebno zbog finansija. U nekoj konstelaciji u kojoj bi na vanjske poslove, odbranu i sigurnost, dobili i finansije – to bi značilo puni paket kontrole. I tome ne treba prestati težiti. To je situacija u kojoj bi BiH bila potpuno normalna država.

Važno je da se Predsjedništvo BiH i ova tri strateška resora aktiviraju, kako bi Bosna i Hercegovina krenula na put ka tom cilju, a to je kada će političke snage koje se bore za interese države Bosne i Hercegovine biti u svim ministarstvima, kao što je to slučaj u većini zemalja.

Osim pobjede u podjeli resora, ostaje kao najvažnija, suštinska stvar što bosansko-bošnjačka koalicija insistira na usvajanju Godišnjeg nacionalnog programa vezano za NATO put BiH. Nakon današnjeg sastanka, sav je pritisak na Dodiku, jer njegovo odbijanje da poštuje slovo zakona ostaje glavna prepreka dovršetku procesa formiranja Vijeća ministara.

Nakon što je raspodjela resora bila pomjerila u sjednu MAP, odjednom je MAP vraćen u puni fokus, ali sada ne kao «prva prepreka», već kao jedina preostala – i to ona čiji je izvor jedino Milorad Dodik. Sve što je pričao proteklih sedmica, u jednom potezu je okrenuto protiv njega i sada se on nalazi pred zidom imperativa da u skladu sa zakonom kako i priliči omogući formiranje Vijeća ministara.

(Bportal.ba/Saff)

Podijeli na društvene mreže!