Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet Vijesti

Stoltenberg: Čvrst pristup Rusiji uz istovremeno traženje dijaloga

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa nema namjeru da uzmiče pred Rusijom, tvrdeći da će zapadni savez ostati na čvrstoj ali pravednoj liniji prema Moskvi, dok nastavlja da prima bivše sovjetske države, javio je Glas Amerike.

Stoltenberg se u Bijeloj kući sastao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Johnom Boltonom a u State departmentu sa državnim sekretarom Mikeom Pompeom. „Za nas nije kontradiktorno biti čvrst u pristupu Rusiji, kao što jesmo i istovremeno tražiti dijalog“, rekao je šef NATO publici u Fondaciji Heritidž, konzervativnom tink-tenku u Washingtonu.

Naglašavajući da NATO ne želi konfrontaciju, Stoltenberg je veliki dio krivice za loše odnose pripisao Moskvi i njenoj spremnosti da „upotrijebi vojnu silu protiv susjeda“. „Vidimo Rusiju koja obnavlja staru moć, koja ulaže u različite kapacitete i u obavještajne službe, to je razlog što su NATO saveznici počeli da ulažu više u odbranu, prvi put od kraja Hladnog rata“, konstatovao je on, prenosi Danas.rs.

Glas Amerike ocjenjuje da je „Stoltenbergov pristup u suprotnosti sa onim američkog predsjednika Trumpa, koji često ističe da je spreman da se dobro slaže sa ruskim predsjednikom Putinom i želi da njeguje bolje odnose“.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!