BiH Vijesti Vijesti

Stolac: Obilježeno 500 godina Sultan Selimove džamije

Medžlis Islamske zajednice Stolac večeras je u ovom gradu upriličio svečanu akademiju povodom 500 godina Sultan Selimove (Careve) džamije u Stocu.

Centralna manifestacija održana je na platou Stare tepe u centru grada, a prisutnim su se obratili muftija mostarski Salem ef. Dedović, izaslanik reisul-uleme Mustafa ef. Spahić i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Direktor Javnog preduzeća BH Pošta Mirsad Mujić uručio je staklenu plaketu, u obliku poštanske markice s motivima džamije, predsjedniku medžlisa Islamske zajednice Stolac Orhanu Tikveši, ministru unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoši Čampari i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Održan je i koncert duhovne muzike u izvedbi Ansambla Sultan Mehmed Fatih. Careva džamija u Stocu izgrađena je 1519. godine i jedna je od najstarijih u Hercegovini. Nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Do temelja su je 1993. porušili pripadnici HVO-a, a obnovilljena je 2003. godine.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!