BiH Vijesti Vijesti

Šta su prešutili Kolindi: Apelacija Borjane Krišto zla namjera da se potpuno politički obesprave Hrvati Bosne

Ako je cilj izbora da Hrvate BiH predstavljaju Hrvati s područja u kojem nisu ugroženi i političari sumnjive prošlosti i morala, onda takva politika u nama nema partnera i mi ćemo joj se svim kapacitetima suprostaviti”, stoji u reakciji iz SBK.

Kantonalni odbori Hrvatske stranke (HS) i HDZ 1990 Središnja Bosna javnosti su odaslali zajedničko reagiranje na apelaciju Borjane Krišto, predsjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenice predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, a u kojem zaključuju kako se radi o obespravljivanju i političkom sahranjivanju Hrvata u Bosni.

Iz ove dvije stranke zajedničkog su stava da je krajnje nekorektno i pravno dvojbena apelacija koju je čelnica Zastupničkoga doma Parlamenta BIH izamjenica HDZ BIH uputila Ustavnome sudu BiH na odredbe Ustava FBiH koje garantuju izbor najmanje po jednoga izaslanika iz svakoga konstitutivnoga naroda iz svih deset kantonalnih skupština u Dom naroda Parlamenta FBiH.

“Smatramo kako se radi o grubom nasrtaju HDZ BIH na ustavno i izborno pravo naroda i građana, pa dakle i Hrvata, da bez obzira na brojnost i kanton u kojem žive, biraju sebi izaslanike u federalni Dom naroda, koji je ustavno utočište za zaštitu ustavnih prava pripadnika konstitutivnih naroda, bez obzira koliko ih negdje ima i kojem kantonu pripadaju. Više nema nikakvih dvojbi, apelacija Borjane Krišto je konačno ogolila zle namjere vrha HDZ BIH da totalno obespravi i politički sahrani Hrvate u Bosni. Sreća je da je gospođa Borjana Krišto očigledno pravno neuka, kao i njezini pravni sufleri, pa smo čvrstoga uvjerenja kako se Ustavni sud BIH neće uopće miješati u tumačenje Ustava FBiH”, ističu iz ove dvije stranke.

Ističu da “članstvo Hrvatske stranke BiH i HDZ 1990 s područja Središnje Bosne prepoznaje izdaju i zavjeru interesa Hrvata s područja Bosne poput one sa Travnikom”.

“Nije korektno i zapravo sramno je u izmjenama Izbornoga zakona predlagati izbor pet izaslanika iz HNK, a samo četiri iz Središnje Bosne. Podsjećamo samo zahvaljujući sumnjivim političkim trgovinama HDZ BiH Travnik nikada nije bio ustrojen kao Mostar, a redovito je bio predmetom političkoga potkusurivanja i namirivanja u spletkama sa partnerskim bošnjačkim strankama. Članstvo Hrvatske stranke BiH i HDZ 1990 s područja Središnje Bosne smatra kako bi hrvatski predstavnici i pregovarači morali pokazati nacionalnu osviješćenost i solidarnost pa bi, umjesto likvidiranja ustavnih prava Hrvata na pojedinim područjima trebali zagovarati izbor većega broja izaslanika u Dom naroda s područja gdje su Hrvati brojno i politički inferiorni a to je, nažalost, područje Bosne. Ako je cilj izbora da Hrvate BiH predstavljaju Hrvati s područja u kojem nisu ugroženi i političari sumnjive prošlosti i morala, onda takva politika u nama nema partnera i mi ćemo joj se svim kapacitetima suprostaviti”, stoji u zajedničkom saopćenju iz ove dvije stranke a kojeg potpisuju predsjednik ŽO SB HS BiH Ivica Bilić i predsjednik ŽO SB HDZ 1990 Anto Bilić.

Podsjetimo, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan izaslanik iz svakog naroda.

Treba također podsjetiti da je Odredbu Izbornog zakona BiH, prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH bira najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda krajem 2016. godine osporio je Ustavni sud BiH na osnovu apelacije koju je uputio Božo Ljubić.

“Ako bi se nastavilo sa praksom da se iz pojedinih kantona bira po jedan delegat, čak i uprkos tome što tog naroda tamo gotovo da nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a glas birača ne bi vrijedio jednako, što je nedopustivo”, kazala je Krišto za Večernji list BiH.

Ustav FBiH, međutim, ne predviđa obvezu da se iz svakog kantona bira najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda.

“U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu, stoji u Članu 8. stavak 3, Ustava FBiH.

Prema tome, Ustav FBiH predviđa izbor najmanje jednog predstavnika konstitutivnog naroda iz svakog kantona, ali samo pod uslovom da u kantonalnoj skupštini postoje izabrani predstavnici svakog konstitutivnog naroda. Ukoliko nema izabranih Hrvata u skupštini nekog kantona, iz te se skupštine neće birati izaslanik u Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši