Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Šta stoji u pozadini javljanja balkanskog kasapina Mladića u emisiji Milomira Marića?

Pavel Dorohin, bio je prije dva dana u studiju kada se Mladić uključio telefonskim putem u program srbijanske televizije sa nacionalnom frekvencijom, zbog čega je reagovao i Mehanizam za krivične sudove.

Eksperti za pitanje ratnih zločina ne uzimaju toliko u razmatranje kako je došlo do toga da se Mladić javi uživo u televizijski program nego ono što se krije iza cijele priče.

Žrtve imaju imaju jasnu poruku kada je u pitanju ova situacija sa Ratkom Mladićem.

“Što se tiče javljanja ratnog zločinca u emisiji srbijanske TV, mi smo poslali navedeni video uredu registrara MICT-a i glavnom tužiocu gospodinu Brammertzu sa zahtjevom da se poduzmu mjere kako protiv Mladića tako i protiv odgovornih, s obzirom da je takva komunikacija strogo zabranjena”, kazao je za N1 Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava genocida.

Bivša istražiteljica Haškog suda Nevenka Tromp za N1 kaže kako je ovo upravo dio strategije u kojoj se previše pažnje posvećuje počiniocima ratnih zločina, a premalo žrtvama. A, to prema njenim riječima, dovodi do jedne nove mitologije.

“Tako da se stvaraju neke nove analogije heroja, velikih mučenika koji su napravili sve za svoj narod i koji sad stradaju za svoj narod jer će njihovo carstvo biti nebesko i oni će odvesti Srbiju u povijest”, poručila je.

Predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko za N1 kaže kako dio odgovornosti za ovaj događaj leži i na samom Haškom sudu koji ne kontroliše komunikacije Ratka Mladića, ali i da je najveća odgovornost na Beogradu.

“Beograd je već duže vremena u nekoj vrsti poricanja bilo kakve odgovornosti. Samo da podsjetim da se skoro svakodnevno pojavljuju slične situacije. Evo, permijerka Brnabić negira genocid u Srebrenici, bivši osuđenici su sada javne ličnosti i promovišu svoje knjige-memoare na sajmu knjiga. Tako da je ovaj inicident sa Ratkom Mladićem samo jedan u nizu koji zapravo govori o stavu Beograda o ratu i ratnim zločinima”, izjavila je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora Srbije.

Iz beogradskog Centra za praktičnu politiku poručuju da je ovo dio politike koja traje već jedan duži period.

“Vladajuća atmosfera i preovladavajuće mišljenje koje se gaji, koje se njeguje, koje se podstiče, je da se relativizuju ratni zločini, da se opravdavaju zločinci, oni iz godine u godinu dobivaju sve bolji status. I javljanje Ratka Mladića kod Milomira Marića je samo kulminacija kojoj je prethodio cijeli jedan niz događaja”, kazao je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Eksperti smatraju da ovakva situacija neće doprinijeti procesu promirenja na prostoru, naprotiv mišljenja su da će zbog sve žešće retorike odnosi među zemljama biti sve gori, objavila je N1.

(Bportal/Index.ba)

Podijeli na društvene mreže!