Šta bi tek bilo da Srbija mora Bosni plaćati ratnu odštetu? | Bportal

Šta bi tek bilo da Srbija mora Bosni plaćati ratnu odštetu?

Sudeći po naslovima iz srpskih medija, na konferenciji za medije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića Bakir Izetbegović je napravio skandal neviđenih razmjera.
vucic_izetbegovic_osmijeh_ajb

Piše: Tomislav Marković (Al Jazeera)

Kurir piše "Bakir Izetbegović ponovo provocira", Mondo izvještava "Izetbegović tera po svome", Alo upozorava na opasnost "Opet drži slovo Srbiji zbog Kosova, Izetbegović napravio skandal usred Beograda!", a Politika citira ministra odbrane Aleksandra Vulina, koji tvrdi da je Izetbegović čovijek opasnih namjera.

A šta se zapravo dogodilo? Na kraju konferencije Izetbegović je prosto pojasnio da je Čovićev stav da će se Bosna i Hercegovina prilagođavati stavovima Srbije u vezi s Kosovom njegov lični, a ne stav Predsjedništva. Moglo bi se reći da je Izetbegović narušio protokol, ali problem je u tome što je Čović već narušio protokol prije njega, ne poslušavši Izetbegovićev savjet da iznese stav o Kosovu kao svoj lični, jer zajednički nisu ni imali. Da nije bilo te intervencije na kraju, ispalo bi da se spoljna politika Bosne i Hercegovine vodi u Beogradu, a ne u Sarajevu.

Pokazna vježba iz političke manipulacije

Međutim, pravi incident se dogodio malo ranije (ako ne računamo Vučićeve kisele osmjehe, pućenje usana, kolutanje očima i propratnu gestikulaciju dok je Izetbegović govorio). Predsjednik Srbije iskoristio je konferenciju za štampu da izvede pokaznu vježbu iz političke manipulacije, bahatosti i bezobrazluka. Kao šlagvort za predsjednikov nastup, koji bi mogao da uđe u neki udžbenik za buduće demagoge, poslužilo je novinarsko pitanje o dugu Srbije prema Bosni za poplavljeno zemljište.

Riječ je o tome da je Srbija tokom izgradnje hidrolelektrana "Bajina Bašta" i "Zvornik" potopila zemljište u bh. opštinama u Podrinju. Srbija je vlasnik struje koju proizvode elektrane, ali ima obavezu da opštinama isplaćuje naknadu za poplavljeno zemljište, što je i činila sve do rata. Srbija bosanskim opštinama već 25 godina ne isplaćuje ništa, a istovremeno redovno izmiruje obaveze svojim opštinama, po istom osnovu. Sad je došlo vrijeme da se i to pitanje riješi.

Evo kako je Vučić predstavio tu situaciju. Prvo je krenuo direktnim napadom, omalovažavajući i novinara i Bosnu i sam problem: "Glava me zaboli kada takve gluposti slušam." Posle ove bolne ispovjesti uslijedilo je spuštanje lopte: "Slušam priče prvo o izlivanju naše vode, pa koliko para treba da se plati Rogatici, Srebrenici, Bratuncu, Višegradu, Zvorniku i onda mi kažemo da nema problema, daćemo vam pare, pa razgovaram sa članovima Predsjedništva, kažemo 'daćemo, učinićemo'."

Međutim, ublažavanje tona bilo je prividno – ponovo je uslijedio napad, takoreći legalistički: "I to ne zato što imate bilo kakav pravni osnov da to tražite – ako ga imate, tražite na sudu, pa ćete vidjeti da nemate pravni osnov." Pošto je izgovorio čitave dvije-tri rečenice bez autoviktimizacije i spominjanja jadne Srbije koju svi mrze, Vučić je morao brzo da nadoknadi propušteno: "Nego, to su prazne priče za novine, jer je Srbija laka meta, pa udri koliko možeš po Srbiji, utoliko je bolje i lakše."

Ponižavanje Bosne i Hercegovine

Uslijedio je lament nad zlim, vazda neprijateljski raspoloženim svijetom, koji nema nimalo razumijevanja za našeg predsjednika, koji samo želi da živi u harmoniji i drugarstvu sa okolinom: "Volio bih da neko razmišlja o tome da stvarno gradi prijateljske odnose." Potom je rekao da je već ustanovljen dogovor iako je cijena bila potpuno besmislena, jer čitava mjesta ne vrijede tih 30–35 miliona eura. Međutim, iako je cijena besmislena, a čitava stvar "glupost", Vučić je odlučio da bude široke ruke – takav je čovijek, više mu je stalo do dobrosusjedskih odnosa nego do tričavih materijalnih dobara: "Ja sam rekao: 'Ljudi, pošto nemate nijedan papir, dokaz, mi ćemo da vam poklonimo pare, a i to su sve opštine u Republici Srpskoj, ali nema problema, daćemo vam koliko tražite, daćemo vam te pare, poklonićemo novac, nije problem.'"

Nakon izliva natprirodne darežljivosti Vučić se sjetio da nije dovoljno govoriti o Srbiji kao meti i žrtvi – treba čitavoj stvari dati i ličnu notu: "Kad bih vam ja rekao šta misli moj otac o svojim spaljenim kućama u Bugojnu, koliko misli da treba para da dobije, a još mu niko nije ni dinara ponudio, a sve kuće Vučića u Bugojnu spaljene... Nikad to pitanje nisam potegao niti mislim da o tome treba da se priča. Dajte da pričamo o onome što je realno." Eto, velikodušnost raste iz rečenice u rečenicu, predsjedniku je opšti interes uvijek važniji od ličnog.

Nakon što je utvrdio da je on u svakom pogledu, i kao pojedinac i kao predstavnik države, krajnje nesebičan, Vučić je podsjetio ko jedini želi da gradi prijateljske odnose u regionu, ne žaleći para: "U Srbiji ćete uvijek imati partnera koji će da učini sve što može, čak i da pokloni novac." Onda je uslijedila kratka moralna opomena nezahvalnicima koji poklonjenom konju gledaju u zube samo zato što smatraju da je dotični at zapravo njihov: "Ali nemojte da govorite 'Ne treba nam poklonjeno, nego ono što je naše.' Ako je vaše, pokažite mi da je vaše, pa ćete dobiti, a to što mislite po vašim novinama da je vaše – to ne znači da je vaše." Potom je rekao da na tu priču o šteti od poplava, koja iznosi 30 miliona eura, može samo da se nasmije.

Tu je izgledalo kao da će završiti govor. Dobro je, svega smo se naslušali, ali bar je uspio da održi vakelu, a da ne pomene svoju omiljenu mantru "kako nikom neće dozvoliti da ponižava Srbiju". Ali, ne lezi vraže, predsjednik je najslađe ostavio za kraj: "Tako da ćemo mi da gradimo iskreno prijateljske odnose, ali ti odnosi nikada neće biti odnosi ponižavanja s naše strane Bosne i Hercegovine, kao što nikome u Bosni i Hercegovini nećemo dozvoliti da ponižava Srbiju."

Kad je grof bio cicija?

I to izgovori mrtav-hladan nakon što je sve vreme ponižavao i nipodaštavao Bosnu i Hercegovinu bez ikakve zadrške, sve pod plaštom prijateljstva i snishodljivosti. Eto, jadna i bijedna Bosna i Hercegovina traži nešto što joj ne pripada, htjela bi da otme pare iz džepa Srbiji, malo da se ovajdi, onako kokošarski, a Srbija je toliko moćna, velikodušna i širokogruda da će na taj razbojnički gest odgovoriti – poklonom. Onako gospodski.

Smisao Vučićevih riječi je zapravo "vi hoćete da nam ukradete neke pare, a mi smo toliko iznad vas da ćemo te novce da vam poklonimo". Kad je grof bio cicija? Pogotovo ako siromašni rođaci dođu da ga mole za pomoć. Umjesto da sirotinja bude zahvalna što ju je plemić uopšte primio na svoj dvor ona nešto zakera i traži ono što nije njeno. Srećom po nevoljnike, plemenitaš je toliko bogat i galantan da će odrešiti kesu i pomoći potrebite.

Takva količina arogancije, umišljene veličine i osionosti odavno nije viđena, a nije da nismo navikli. Opasna je ta manija veličine, umije to da udari u glavu i udalji čovijeka od stvarnosti. Iz nekog razloga naša politička elita bi da Srbija obavezno bude "lider na Balkanu" i da na sve okolne zemlje gleda sa visine. Međutim, stvarnost je malo drugačija. Jeste da u Bosni i Hercegovini baš ne cvjetaju ruže, ali ipak su tamo plate i privredni rast malo veći nego u Srbiji. Nije neka velika razlika, ali ipak postoji.

Najtačnije bi bilo reći da smo svi u istom čabru, pa nikakvog razloga za bahaćenje nema. A sve i da ima, da je Srbija neka prebogata zemlja, ne može se nikome poklanjati ono što je njegovo, ne može se vraćanje duga predstavljati kao dar. Pogotovo u trenutku kad ste vi taj koji zapravo nešto traži od susjeda. Srbija je Bosni ponudila rješenje pitanja granica tako što će se hidrolelektrane "Zvornik" i "Bajina Bašta" u potpunosti naći na teritoriji Srbije, samo što je ta činjenica ostala u sjenci Izetbegovićeve intervencije i Kosova, kao vječne teme za prikrivanje stvarnih problema.

Kratko podsjećanje

Nego, kako to da se niko ne zapita zašto je Srbija baš prije 25 godina prestala sa plaćanjem naknade za poplavljeno zemljište? Šta se baš te 1992. godine dogodilo, pa je Srbija odjednom prestala da izmiruje svoje obaveze? Možda je bila nečim zauzeta, pa nije stigla? Ah, da, bila je prezauzeta agresijom na Bosnu i Hercegovinu, takoreći uposlena do balčaka. Ko će u tom historijskom trenutku, kad se krenulo u osvajanje, ubijanje i otimačinu, razmišljati o nekakvim banalnim birokratskim obavezama? A i nema logike da istovremeno pljačkaš jedno područje i plaćaš mu nadoknadu za nekakvo poplavljeno zemljište. Naročito u vrijeme kad zemljište na toj teritoriji obilno poplavljuješ krvlju njenih stanovnika.

Šta bi tek bilo da Srbija treba Bosni da plaća ratnu odštetu, što bi bilo sasvim pravedno? Ako je Njemačka plaćala ratnu odštetu Jugoslaviji, na koju je izvršila agresiju, zašto to ne bi važilo i za Srbiju? Da li bi se i onda Vučić bahatio i nudio novac na poklon? Ili ipak postoji neka granica sramote koju nije u stanju da pređe? Umjesto da se pokriju ušima, zamole za oproštaj i iskreno grade dobrosusjedske odnose, bez fige u džepu, predsjednik i njegova svita omalovažavaju i udaraju Bosnu i Hercegovinu kao da je bokserski džak, sve glumeći prijateljstvo. Od svih ljudi Vučić ima najmanje prava da se tako ponaša prema Bosni, jer je u vrijeme rata bio aktivni učesnik velikosrpske zločinačke politike. Međutim, izgleda da njegova transformacija ipak nije u potpunosti uspjela, naslage prošlosti prije ili kasnije isplivaju na površinu. Radikal može da postane naprednjak, ali uvijek ostaje veliki Srbin. Bar kad je odnos prema Bosni i Hercegovini u pitanju.

(Bportal.ba/Al Jazeera)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Šta bi tek bilo da Srbija mora Bosni plaćati ratnu odštetu? | Bportal
golden bahisdavetiyebursa halı yıkamaexpansion jointstektaş yüzüklogo tasarımfethiye yamaç paraşütüşehirler arası nakliyatantalya halı yıkamaankara evden eve nakliyatantalya temizlik şirketleriantalya temizlik şirketleri
evden eve nakliyat istanbul evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat uskudar evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat ataşehir evden eve nakliyat beylikdüzü evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat kağıthane evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat ataköy evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat kadiköy evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat silivri evden eve nakliyat şile evden eve nakliyat bostancı evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat ataşehir evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat beylikdüzü evden eve nakliyat şişli evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat bahçeşehir evden eve nakliyat halkalı evden eve nakliyat bakırköy evden eve nakliyat büyükçekmece evden eve nakliyat maltepe evden eve nakliyat göztepe evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat maslak evden eve nakliyat kadıköy evden eve nakliyat ataköy evden eve nakliyat yeşilköy evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat başakşehir evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat kurtköy evden eve nakliyat
hack forum forum hack warez forum k2 shell recovery shell sadrazam shell wso shell danger shell webroot shell hacklink satışı hacklink instagram takipci kasma su kaçağı bulma su kaçagı bulma su kaçağı tespiti su kaçagı tespiti petek temizleme beyaz eşya hizmeti beyaz eşya servis beyaz esya servisi yetkili servis beyaz eşya servisi beyaz eşya hizmeti Sefaköy Bosch Servisi Sefaköy Arçelik Servisi Sefaköy beko Servisi Sefaköy vestel Servisi Kadıköy Bosch Servisi Kadıköy Arçelik Servisi kadıköy beko Servisi Esenyurt Bosch Servisi Esenyurt Arçelik Servisi Esenyurt beko Servisi Esenyurt vestel Servisi Sultangazi Bosch Servisi Sultangazi Arçelik Servisi Sultangazit beko Servisi Sultangazi vestel Servisi üsküdar Bosch Servisi üsküdar Arçelik Servisi üsküdar beko Servisi üsküdar vestel Servisi Pendik Bosch Servisi Pendik Arçelik Servisi Pendik beko Servisi Pendik vestel Servisi Küçükçekmece Bosch Servisi Küçükçekmece Arçelik Servisi Küçükçekmece beko Servisi Küçükçekmece vestel Servisi Bağcılar Bosch Servisi Bağcılar Arçelik Servisi Bağcılar beko Servisi Bağcılar vestel Servisi sarıyer evden eve nakliyat pendik evden eve nakliyat beşiktaş evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat göktürk evden eve nakliyat sarıyer evden eve nakliyat Yeşilpınar evden eve nakliyat Küçükköy evden eve nakliyat Alibeyköy evden eve nakliyat Ümraniye evden eve nakliyat Zeytinburnu evden eve nakliyat Fatih evden eve nakliyat Eyüp evden eve nakliyat Esenyurt evden eve nakliyat Bebek evden eve nakliyat Bayrampaşa evden eve nakliyat Başakşehir evden eve nakliyat Topkapı evden eve nakliyat
şişli evden eve nakliyat üsküdar evden eve nakliyat beykoz evden eve nakliyat çekmeköy evden eve nakliyat kadıköy evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat evden eve nakliyat ofis taşıma Kartal evden eve nakliyat Beykoz evden eve nakliyat evden eve nakliyat Kars Evden Eve Nakliyat Pendik Evden Eve Nakliyat Tuzla Evden Eve Nakliyat Üsküdar Evden Eve Nakliyat Kemerburgaz Evden Eve Nakliyat Göktürk Evden Eve Nakliyat Beykoz Evden Eve Nakliyat Ataşehir Evden Eve Nakliyat Kartal Evden Eve Nakliyat Çekmeköy Evden Eve Nakliyat Şişli Evden Eve Nakliyat Bahçeşehir Evden Eve Nakliyat Başakşehir Evden Eve Nakliyat Kadıköy Evden Eve Nakliyat Sarıyer Evden Eve Nakliyat Sarıyer Evden Eve Nakliyat Uluslararası Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat Evden Eve Nakliyat ofis taşıma
büyü bozma
kütahya escort mardin escort osmaniye escort yalova escort balıkesir escort
Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi Sariyer yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi Beşiktaş yetkili servisi beykoz yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar yetkili servisi üsküdar servisi kadıköy servisi kadıköy yetkili servisi
?>