BiH Slider Vijesti

SRS Vojislav Šešelj na izborima: Hadžiabdić objašnjava zašto je CIK donio ovu odluku

Za ovjeravanje učešća Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj na oktobarskim izborima glasalo je četvero članova CIK-a, uključujući predsjednicu Irenu Hadžiavdić, a troje ih je bilo protiv.

Hadžiabdić je u razgovoru za Faktor kazala da nije prisustvovala današnjoj sjednici te da je glasala telefonom.

– Sud BiH uvažio je žalbu te stranke na našu prvobitnu odluku da ne ovjerimo njeno učešće na izborima, pa smo na današnjoj sjednici ponovo glasali i većinski odlučili da se ta stranka ovjeri. Sud je u cijelosti poništio našu prvostepenu odluku, uvažio žalbu Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj i vratio sve ponovo CIK-u da odluči cijeneći navode na koje je Sud ukazao – kaže Hadžiabdić.

Dodaje da je Sud smatrao da pravni osnov na koji se pozvao CIK u prvoj odluci, a radi se o članu 7.3 Izbornog zakona i govoru mržnje, nije valjan i da se primjenjuje samo u izbornoj kampanji, a ona još nije počela.

– Sud je smatrao da u postupku prijave političkih stranaka CIKBiH mora samo cijeniti uvjete za prijavu, odnosno da li je podnesen dovoljan broj potpisa i je li uplaćena taksa. To što stranka nosi nečije ime Sud nije našao za razlog koji bi mogao uvažiti, pogotovo zato što je ta osoba izdržala kaznu – kaže predsjednica CIK-a.

Na pitanje da li je njoj bila sporna činjenica da ovjeravaju stranku koja u nazivu nosi ime ratnog zločinca, Hadžiabdić kaže da to jeste bilo sporno većini članova CIK-a, “međutim kada vam Sud poništi odluku u cijelosti i vrati je, onda očigledno imate labav pravni osnov da branite svoju odluku”.

– Da je sada CIK donio drugačiju odluku ponovo bi se ulagala žalba i zapravo bi se taj proces vukao i bila bi potpuno neizvjesna sudbina te stranke. Mi bi se nadmudrivali sa Sudom bez šanse da odbijemo tu stranku na kraju a propustili bi se oni značajni rokovi za ovjeru koalicija i svega što je toj stranci svakako bitno ako je učesnik na izborima. Prošli put je većina bila da se ne ovjeri ta stranka, a ovaj put je većina odlučila da se ovjeri – rekla je Hadžiabdić, koja je, kako kaže neposredno pred sjednicu dobila Rješenje Suda.

O današnjoj sjednici CIK-a mediji nisu bili adekvatno obaviješteni, tako da su joj prisustvovali samo malobrojni novinari. Kako saznajemo, slično je bilo i sa članovima CIK-a, koji su poziv dobili jedva pola sata prije održavanja sjednice. Sjednicom je predsjedavao Branko Petrić, koji je, uz Hadžiabdić, Vladu Rogića i Novaka Božičkovića, omogućio učešće Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj na predstoječim izborima. Protiv su bili Suad Arnautović, Stjepan Mikić i Ahmet Šantić.

Ovaj potez CIK-a i ovjera stranke koja se zove imenom ratnog zločinca izazvao je negativne reakcije u javnosti, a mnogi se pitaju kada će na bh. političkoj sceni osvanuti stranke koje će se zvati Ratko Mladić ili Radovan Karadžić.

Šešelj je ove godine pravosnažno osuđen na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Proglašen je krivim po tri tačke optužnice: za progon, deportacije i druga nečovječna djela.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši