Izdvojeno Izdvojeno Regija Regija Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider Vijesti Vijesti

Srbijanska policija zatvorila maloljetnički paravojni kamp na Zlatiboru

Kamp na Zlatiboru, u kojem su djeca u uniformama, po uzoru na ruske kampove, obučavana za vojne vještine, zatvoren je kasno sinoć.

Kako prenose mediji u Srbiji, roditelji djece koja su bila u kampu potvrdili su da je policija upala u kamp kasno sinoć i da se kamp zatvara, a za oko 50-ak djece organizovan je prijevoz do kuća.

Ovu informaciju je na Facebooku potvrdio i predsjednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je i dao dozvolu za održavanje ovog kampa.

Podsjetimo, za kamp na Zlatiboru javnost je saznala jučer tokom dana, nakon što je objavljen prilog televizijske kuće Russia Today o vojnom kampu za djecu u Srbiji.

U prilogu Russia Today se može vidjeti, između ostalog, kako se djeca različitih starosnih dobi obučena u maskirne uniforme s nacionalnim obilježjima Srbije uče koristiti oružje. Također, na snimku je moguće vidjeti kroz koju vrstu fizičkih priprema prolaze. U opisu videa navedeno je da su organizatori kampa “srpske i ruske veteranske i patriotske grupe”. Navodi se i da su djeca sa područja Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

– Djeca uče osnovne tehnike preživljavanja u prirodi, uključujući i pružanje prve pomoći, kako da se ponašaju u borbama, kako da pucaju iz pušaka, da se odbrane noževima, uz orijentiring – dodaje se.

Jedan od sagovornika u prilogu ističe da je svrha kampa da djecu uči o “srpskoj istoriji”. Prema riječima jedne djevojčice, nije joj prvi put da se nalazi u kampu ove vrste.

Prilog je izazvao i reakcije brojnih poltičara u regionu. Srbijanski LDP zatražio je jučer zatvaranje “paravojnog kampa na Zlatiboru koji zloupotrebljava djecu”.

– Uz podršku i pomoć predsjednika opštine Čajetina Milana Stamatovića napravljen je kamp po uzoru, kako sami kažu, na ruske kampove u kojima se vrši obuka djece za korištenje naoružanja i ponašanja u borbi što je neprihvatljivo i graniči se sa zdravim razumom. Ovo ne može da se završi samo televizijskim prilozima i komentarima, već je nužno da se kamp odmah rasformira, a predsjednik opštine na čijoj se teritoriji ovo održava i koji stoji iza organizatora mora se pozvati na odgovornost – saopćeno je iz LDP-a.

 

(Faktor/Bportal)

Podijeli na društvene mreže!