Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Srbija pred novim vanrednim izborima, opozicija najavljuje bojkot

Srbiju na proljeće čekaju još jedni vanredni izbori, tvrdi u četvrtak beogradski tisak, pozivajući se na izvore iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

Jaka struja u SNS „zalaže se da stranka provjeri i učvrsti legitimitet uoči prijelomne bitke za Kosovo i Metohiju, ali i zbog sve većih pritisaka da se Srbija opredijeli između Rusije i EU-a“, prenosi Hina pisanje Večernjih novosti.

Vrh naprednjaka, na čelu s vođom stranke i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, „još nije definitivno prelomio hoće li se ići na vanredne parlamentarne izbore, ali je vrlo blizu te odluke“, navodi list čiji izvori tvrde da je Vučić uoči Nove godine „s najbližim saradnicima razmatrao mogućnost izlaska na birališta 2019.“

Kao potencijalni termini izbora spominjani su kraj marta ili prva polovica aprila.

Odluka o izlasku na birališta, smatra velika većina u SNS-u, bilo bi i bacanje “rukavice u lice” opoziciji, koja tvrdi da je osnažena i da vladajuća koalicija, predvođena naprednjacima, gubi podršku.

“Izvanredni izbori bili bi prilika i da Vučić dodatno učvrsti stranku, prije nego što, kako je najavljivao, ode s liderske pozicije i kormilo naprednjaka prepusti nekom drugom”, navode Večernje novosti, bliske državnom vrhu.

Ni srbijanski šef države nije isključio održavanje izbora, te je nedavno nakon protestnih mimohoda započetih u Beogradu početkom decembra spomenuo mogućnost da budu raspisani.

Protesti pod sloganom “Stop krvavim košuljama” počeli su u znak protesta zbog napada na jednog od vođa opozicije, predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Osporavajući masovnost protesta, Vučić je tada poručio da “i pet miliona ljudi” može izići na ulice, ali neće udovoljiti njihovim zahtjevima osim što mogu dobiti izbore.

Potom je, kad su protesti postali još masovniji, Vučić ocijenio kako “među tim ljudima ima i pristojnih ljudi” čije razloge nezadovoljstva treba saslušati i vidjeti što se za njih može učiniti.

U novogodišnjem intervjuu za portal “Espreso” Vučić nije isključio mogućnost izbora u 2019., naglasivši kako je “najvažnije vidjeti šta je u interesu građana”.

“U martu ili aprilu ulazimo u izbornu godinu i to nije ništa vanredno. Očigledno svi misle da su snažni i da mogu pobjeđivati. Ima ideja da vodim izbornu listu SNS-a prije nego što dođe neko drugi. Čini mi se da bi im to moglo donijeti uvjerljive rezultate”, rekao je Vučić za portal “Espreso”.

Predstavnici opozicije, početkom septembra okupljene u Savez za Srbiju, u posljednje vrijeme sve glasnije ukazuju na mogućnost bojkota izbora tvrdeći da, u uvjetima kad vlast na različite načine kontrolira većinu medija, nema uvjeta za poštenu borbu.

U predsjedništvu Socijaldemokratske stranke (SDS) bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića kažu da raspisivanje izbora “isključivo ovisi” o Vučićevoj odluci i kalkulacijama “o trenutku kada može ostvariti što bolji rezultat”.

“Od 2012. Vučić održava vlast vanrednim izborima i konstantnim vanrednim stanjem permanentne predizborne kampanje i tenzijom stalne ‘prijetnje’ izborima. Pod ovim uvjetima, opozicija svakako ne treba sudjelovati na izborima”, rekao je član predsjedništva SDS-a Konstantin Samofalov, prenosi Hina.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!