Sposobna da bude od pomoći ratnim zločincima, ali joj vlastite računice slabo idu

Svetlana Cenić, koju je nedavno na mjesto predsjednice Nadzornog odbora BH Telecoma postavio Fahrudin Radončić, sposobna je da bude od pomoći ratnim zločincima Jovanu Tintoru, Nikoli Koljeviću i Momčilu Krajišniku, ali joj ekonomske računice slabo idu. Najbolji primjer za to je njen lični bankovni račun.

600_1506590691Svetlana-Cenic

Naime, u januaru 2011. odobren joj je desetogodišnji stambeni kredit u banci u Sarajevu od 34.650 KM. Ovaj kredit Cenićka ne vraća pa je trenutni dug 41.111 KM sa zakašnjenjem od čak 1950 dana. Njen kraditni rejting je klasifikovan u E kategoriji, najlošijoj od pet kategorija (A, B, C, D, E) i toliko je loš da je posljednja uplata privremeno odložila pokretanje sudskog postupka.

Na osnovu podataka o kreditnoj historiji i trenutnoj klasifikaciji fizičkog lica (A, B, C, D ili E ) finansijske ustanove stiču uvid u zaduženja kao i finansijske navike određenog lica. Također, tako ocjenjuju koliko je neko ažuran i odgovoran u otplati preuzetih finansijskih obaveza. Stiču utisak o karakteru, navikama, odgovornosti i kredibilitetu ličnosti. Preporuka je i ustaljena praksa da se za osobe u kategorijama lošijim od C (a negdje lošije i od B) ne odobravaju krediti jer se smatra: da nisu odgovorne prema preuzetim obavezama, da nisu u stanju servisirati vlastite finansijske obaveze i da su sklone izbjegavanju plaćanja svojih obaveza tj. prevari.

Screen-Shot-2017-10-10-at-21.17.01-768x293

Dokazana u ratnoj nemoralnoj ulozi – jer je bila pomoćnica velikosrbima Tintoru, Koljeviću, Krajišniku, i sramnom svjedočenju kojim je logor Trnopolje predstavila kao korzo za Bošnjake, sada je obznanjeno da Cenićka nesposobna riješiti vlastitu mikrofinansijsku situaciju. Zar takvim nesposobnjakovićima da damo volan za komplikovanu i vrijednu kompoziciju koja se zove BH Telecom?! Nažalost, Bošnjaci su kasno shvatili ko je Radončić.

(Bportal.ba/Saff)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>