Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet

Snimci policijske brutalnosti nad srednjoškolcima uznemirili Francusku

Snimci koji prikazuju brutalno hapšenje srednjoškolskih učenika koji su protestvovali u blizini Pariza izazvali su uznemirenje uoči novih antivladinih protesta ovog vikenda.

Snimci, koji su podijeljeni na društvenim mrežama, nagnali su sindikate i ljevičarske stranke da kritikuju policijsku brutalnost.

Snimci, koji su napravljeni u četvrtak u mjestu Mantes-la-Jolie  prikazuju grupu učenika na koljenima s rukama iza glave, prenosi Associated Press.

Njih su posmatrali naoružani policajci čija su lica bila pokrivena skijaškim maskama.  Na jednom od snimaka, može se čuti policajac kako govori učenicima: “Ovo je čas dobrog ponašanja”.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner danas je izjavio da je 151 osoba uhapšena u gradiću Mantes-la-Jolie  dodajući da su neki od njih nosili oružje. Kazao je da niko od učenika nije povrijeđen.

Učenici širom Francuske pridružili su se protestima koji su eskalirali u proteklih nekoliko sedmica. Oni se protive obrazovnoj reformi i sukobili su se s policijom u brojnim srednjim školama u nekoliko francuskih gradova.

U intervjuu za novine  Le Monde, generalni sekretar sindikata CGT Philippe Martinez izjavio je: “Djeca se ne smiju tući”.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!