Snijeg napravio mnogo problema: Situacija u Sarajevu alarmantna

U Bosni i Hercegovini jutros je zbog snježnih padavina otežano saobraćanje na većini putnih pravaca.
snijeg_april

Posebno se skreće pažnja na dionice u višim planinskim predjelima, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Iako je zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme bila na snazi do 15. aprila, apeluje se na vozače da na put ne kreću bez nje. To se posebno odnosi na vozače teretnih vozila s prikolicom i šlepere. Apeluje se na vozače da prilagode vožnju trenutnom stanju i uslovima na putu. Upozorava se i na dosta slomljenog drveća koje je, pod težinom snijega, palo na kolovoz, kao i na odrone kamenja na kolovoz, prenosi Fena.

Snijeg koji trenutno pada u Sarajevu najveću štetu mogao bi načiniti mladim, ali i odraslim stablima na javnim zelenim površinama. Problem je težina snijega i lisna masa koja može izazvati lomljenje grana, dijelova ili cijelih stabala, upozoravaju iz KJKP Par Sarajevo.

S obzirom na alarmantnost situacije na terenu i štetu koja bi mogla biti izuzetno velika iz preduzeća Park upućuju apel građanima da im pomognu da sačuvaju i spase svako stablo. Iz preduzeća Park mole građane da izađu ispred svojih stambenih objekata i otresu snijeg s mladih sadnica stabala ili ukrasnog grmlja, te na taj način spriječe lomljenje grana i štetu na stablima.

Trenutno su na terenu sve ekipe preduzeća" Park" i uz pomoć mehanizacije, ali i ručno skidaju snijeg sa mladih i odraslih stabala i za sada je na terenu stanje teško, ali pod kontrolom, odnosno nisu zabilježene veće štete. Problem jeste intenzitet padavina, težina snijega i ukoliko isti nastavi padati tokom noći. Svi radnici preduzeća Park na terenu su ostali cijelu noć i u skladu sa mogućnostima obavljali svoj posao, ali mole i građane da im pomognu, a sve s ciljem da se spriječe štete i sačuvaju javne zelene površine kao javno dobro svih nas.

(Bportal.ba/Foto: Fena)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>