BiH Vijesti Vijesti

Sletio prvi avion: Profunkcionisala aviolinija Dusseldorf – Mostar

Direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić kazao je na konferenciji za novinare kako je nakon redovne linije Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb – Mostar danas uspostavljena dugonajavljivana i dugoočekivana linija iz Dusseldorfa.

Zahvalio je predstavnicima kantonalne i gradske vlasti na dosadašnjoj pomoći jer, kako je kazao, da nije bilo njih, ne bi bilo ni ove linije. Zamolio je građane Mostara i BiH da podrže ovu liniju tako što će putovati i koristiti je.

Ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanskog kantona Stjepan Krasić kazao je kako je Aerodrom Mostar dosad bio u drugom planu u odnosu na prometni i zračni trokut Sarajevo – Dubrovnik – Split.

– Međutim, kako je promet putnika na ta tri aerodroma velik, Aerodrom Mostar tu traži svoju šansu – zaključio je Krasić.

Prema njegovim riječima, Aerodrom Mostar je idealan primjer kako u transportnoj infrastrukturi izvršiti kombinirani prijevoz bez obzira na to radi li se o prijevozu putnika i roba.

Nazif Nezirić, koji se obratio u ime ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ajdina Teletovića, kazao je kako je HNK najznačajnija turistička regija u okviru relativno male bh. turističke destinacije.

– Trećina svih ostvarenih noćenja u FBiH ostvaruje se na području HNK pri čemu više od 80 posto ostvarenih noćenja čine noćenja inozemnih gostiju. Naši su potencijali i kapaciteti znatno veći i cilj nam je u potpunosti ih iskoristiti – kazao je Nezirić.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub zahvalio je svima koji su bili potpora za početak ovih letova, kazavši da je to danas Dusseldorf – Mostar, a da će za nekoliko dana biti let na relaciji Stuttgart – Mostar.

– Putovanje je bilo uspješno. Putnici su bili zadovoljni i oduševljeni Mostarom i dočekom – istaknuo je Schaub te izrazio nadu da će uspješna saradnja i dalje biti nastavljena.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je siguran da će ovo doprinijeti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu i kantonu te na taj način osigurati svjetliju budućnost ona ovim prostorima.

– Ovo je jedan novi početak, nova era turističkog razvoja Mostara i Hercegovine. Siguran sam da će ovo doprinijeti i ostanku mladih ljudi – istaknuo je Bešlić.

Premijer HNK Nevenko Herceg ustvrdio je kako je reliziran jedan izvrstan projekt koji je rezultat sinergije vlasti, građana i medija.

– Ove godine postigli smo sporazum s Gradom i Aerodrom Mostar o subvencioniranju troškova dolaska niskotarifne kompanije Eurowings – kazao je Herceg.

Podsjetio je kako su za tu svrhu u protekloj godini iz kantonalnog budžeta izdvojili 300 hiljada maraka, a ove godine 500 hiljada, dok će za period 2019-2023. izdvojiti dodatna sredstva.

– Uspostava ovih aviolinija važna je ne samo za našu dijasporu i hodočasnike u Međugorju, već, prije svega, za našu ekonomiju i privrednike – kazao je Herceg.

Eurowings je najbrže rastuća aviokompanija koja ima 160 aviona u floti a u ovoj godini ih planiraju imati više od 200 i letjet će na više od 200 odredišta širom svijeta. Među njima je i Mostar, a početna cijena karte u jednom smjeru je 39,99 eura.

Grad Mostar je uz pomoć glasova na Facebooku – “You wote – We fly”, koje je provela aviokompanija Eurowings, izabran za novo odredište te kompanije za 2018. godinu.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši