Sladoled od limuna pravo je osvježenje za ljetne dane: Donosimo savršen recept

Italijanski sladoled pravo je osvježenje za ove sparne ljetne dane.
sladoled-limun

Umjesto tradicionalne vanilije, u sladoled možete staviti limun.

Napravite ovaj sladoled prema receptu uglednog The New York Timesa koji tvrde da je ovo idealan sladoled.

Sastojci: Dvije šolje mlijeka, oljuštenu ili oribanu polovicu limuna, 5 velikih žumanaca, pola šolje šećera.

Priprema:

U maloj posudi promiješajte mlijeko i sastojke sa limunom, pa zagrijte na laganoj vatri dok ne krene para, ne treba da ključa.

Potom sklonite sa grijača, prekrijte i dopustite mješavini da se stisne nekih 20 minuta.

U srednjoj posudi pomiješajte žumanca i šećer. U smjesu možete uliti i malo mlijeka.

Sipajte mješavinu u čistu šerpu i zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Miješajte stalno dok se ne formira dovoljno debela krema da se može skidati kašikom, skoro 10 minuta. (Nemojte pregrijavati inače će se zgrušati.)

Mješavinu dodajte u posudice u koje ste prethodno nasuli malo vode. Stavite u led i za sat vremena imate gotov sladoled idealan za ove ljetne dane.

(Bportal.ba)




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>