Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

Skup nove stranke u Banovićima: Gdje je “učitelj” Kukić?

Smješteni u prvi red sale novinari su morali slušati interpretaciju sukoba u SDA, koju je iznijela Pirić, uz frenetične reakcije svojih, oko hiljadu pristalica. Nakon toga stigla je i objava o osnivanju nove političke stranke.

– Općinski odbor SDA Banovići kolektivno istupa iz Stranke demokratske akcije. Ovu odluku smo već ranije najavili, ukoliko vrh SDA ne promijeni svoju rušilačku i diktatorsku politiku prema našoj lokalnoj zajednici i Tuzlanskom kantonu, te ukoliko zbog naših zahtjeva pokušaju eliminisati bilo koga od naših članova. To znači da je vrh SDA svjesno podržao nestatutarne odluke donesene na Tuzlanskom kantonu – rekla je danas Elzina Pirić.

Ona je sve prisutne pozvala sutra u tuzlanski Bosanski kulturni centar, gdje će biti održana sjednica inicijativnog odbora za osnivanje nove stranke Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nakon toga je u uzavreloj atmosferi dupke pune sale pristalica, novinarima data prilika da postavljaju pitanja, dok su ih sa jedne strane posmatrali kadrovi nove političke partije, a s druge stotine njihovih pristalica. Zanimljivo je da u sali danas nije bilo Mirsada Kukića, koga je Pirić u svom govoru nazvala “učiteljem”.

1000_1520004115banovici-pda_(3)

Na pitanje zašto Kukića danas nema i da li će on biti na čelu novog političkog pokreta, uslijedio je odgovor iz publike: “Tu je on!”, “Svi smo mi Kuko”. Zatim je uslijedilo skandiranje “Mirso, Mirso”, a prisutni su se našli na nogama, pa ih je Pirić morala “smirivati”.

– Gospodin Kukić je potpredsjednik SDA i na toj poziciji će ostati sve dok ga neko pravno statutarno ne razriješi, a to je kongres SDA – rekla je Pirić, nakon čega je uslijedio aplauz.

Na pitanje novinara Faktora ima li komentar na saopćenje Udruženja žrtava s tuzlanske Kapije, koji su tražili izvinjenje zbog saopćenje iz RMU Banovići.

– Ovakvo pitanje ja sam očekivala od Faktora, pošto se ovih dana iznose razne tendenciozne izjave iz ovih centara jednoumlja. Zamolila bi ih da ostave Banoviće i ovaj sukob ne prave da je sukob između pojedinaca, nego sukob između Bege Gutića i OO SDA Banovići. Malo sam ja ljuta na Faktor pa sam zaboravila šta ste me pitali – odgovorila je Pirić uz smijeh prisutnih.

Nakon toga se sjetila Kapije.

– Žrtve Kapije. Nemam komentar. Zato što je omladina izginula od agresorske ruke, 1995. godine u jeku rata. U Banovićima se desio teroristički akt, napad na mladost Banovića, jer je 250 djece bilo tu. Neki mediji su objavili da je to bio topovski udar, u MUP-u TK se mogu informirati da je to bila eksplozivna naprava. To je naš komentar, mladost je mladost. Mi poštujemo žrtve Kapije, ali je porazno da se u 21. vijeku mogla dogoditi Kapija u Banovićima. To je simbolika – rekla je Pirić uz aplauz.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši