BiH Vijesti

Skandal u Gradskom vijeću Zenice: Kasumović gradi poslovnu zonu na zemljištu koje dijelom pripada njegovoj supruzi

“Jasno je da ovom odlukom gradonačelnik i nova većina idu dalje u legitimiranju ranijih kriminalnih radnji. Naime, plan je gradonačelnika Kasumovića da vlastito poljoprivredno zemljište (odnosno zemljište svoje supruge) pretvori u građevinsko što je učinjeno prethodnom odlukom Gradskog vijeća o usvajanju Prostornog plana Grada Zenice”, navodi se u saopćenju SDA Zenice.

U saopćenju se ističe kako su vijećnici SDA zbog toga bili protiv usvajanja navedenog Prostornog plana, jer je nedopustivo da se pretvorba poljoprivrednog u građevinsko zemljište vrši bez standardnih uplata naknade u okviru urbanističkih saglasnosti. SDA tvrdi da je ovom odlukom budžet Grada Zenice oštećen za veliki iznos novca, jer, primjerice, svaki građanin Zenice u prosjeku plati pretvorbu za gradnju kuće cca. 1000 KM za zemljište od 500 m2.

“Zastrašujuće je da će sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture (pristupni putevi, voda, kanalizacija, struja, telefonski i drugi vodovi) za spomenuto zemljište ići na teret budžeta čime se budžet dodatno oštećuje, jer se ovim osigurava komunalna infrastruktura za privatno zemljište Kasumovića i njegove supruge” dodaje se u saopćenju.

SDA piše kako se članom 9. pomenute odlukepredviđa da se “sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa” osiguravaju iz budžeta Grada.

“Obavještavamo javnost Zenice i Bosne i Hercegovine da SDA Zenice nije mogla spriječiti kriminal u Gradskom vijeću, ali će zato iskoristiti pravna sredstva kako bi se stalo u kraj pljački i otimanju od građana Zenice” navodi se na kraju saopćenja u kome se također navodi kako su spornu odluku izglasali vijećnici SDP-a, SBB-a, Snage centra, DF-a, Naše stranke i dva nezavisna vijećnika.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši