BiH Vijesti Vijesti

Skaka o “Počasnom građaninu”: Odluka još nije donesena i ne donosi je gradonačelnik

600_15197473381488978289148631253414848387961472460474abdulah-skaka3

– Počasni građanin Grada Sarajeva je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine koji su se naročito istakli u razvoju Grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostranstvu. Priznanje može biti dodijeljeno i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Gradonačelnik Sarajeva ne donosi odluku o izboru Počasnog građanina Sarajeva. Izbor kandidata za dodjelu nagrada se vrši prema propisanoj proceduri, a konačnu odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog nadležne Komisije. U konkretnom slučaju odluka treba biti donesena na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća 28. februara 2018. godine.

Podsjećamo, na sjednici Komisije za izbor i imenovanja održanoj dana 14.februara 2018. godine razmatran je prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin gospodinu Stjepanu Mesiću. Taj prijedlog je dobio podršku svih sedam članova Komisije tj. usvojen je jednoglasno.

Prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku nije dobio potrebnu većinu. Za taj prijedlog glasalo je tri člana komisije dok su četiri člana bila protiv uz obrazloženje da se nagrada dodjeljuje u skladu sa kriterijima sadržanim u Odluci o priznanjima i nagradama.

Potrebno je naglasiti činjenicu da predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća Odluka ne ograničava broj nagrada Počasni građanin Grada Sarajeva. Dakle, dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom.

Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom podržava dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva svakom pojedincu koji se značajno istakao u afirmaciji, promociji, razvoju i unaprijeđenju Sarajeva.

Također, pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada, sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši