Crna Hronika Crna Hronika

SIPA pretresa 54 lokacije u deset gradova: Uhapšeno sedam osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH započeli operativnu akciju kodnog  naziva “Zlatni karat”.

U toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičena osoba, na ukupno 54 lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

Do sada je sedam osoba lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250. stav (3) “Organizovani kriminal”  u vezi sa krivičnim djelima iz člana 214. stav (1) “Krijumčarenje”, člana 215. stav (1)  “Organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe”, člana 209. stava (2) “Pranje novca”, člana 210b  “Nedozvoljeno skladištenje robe”, člana 210. stava (2) “Poreska utaja ili prevara”,  člana 208. stava (1) i “Krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova” Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete da su u saradnji sa drugim osobama, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Više informacija o rezultatima operativne akcije “Zlatni karat” bit će poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!