BiH Vijesti

Sindikat Sarajevogasa napao premijera Fortu: “Pogazili ste vlastito obećanje – zašto smjenjujete uspješne uprave”?

Borit ćemo se svim zakonskim sredstvima da Skupština Kantona Sarajevo ne smijeni upravu Sarajevogasa koja je poslovala uspješno u 2017. godini, rečeno je je na press konferenciji Sindikata Sarajevogasa.

– Sarajevogas je u 2017. godini na čelu sa upravom ostvario izvanredne rezultate i preokret u poslovanju. Iz duboke finansijske krize u kojoj smo se nalazili 2014. godine, kada smo poslovali sa gubitkom od 6,4 miliona maraka, uspjeli smo u potpunosti stabilizovati poslovanje. Skupština KS je u nama nejasnom glasanju oborila izvještaj, a sve što smo radili, radili smo u dogovoru sa Vladom KS – kazala je Andrea Vučković, predsjednica Vijeća zaposlenika Sarajevogasa.

Vučković je dodala da je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, izjavljivao prije nego je došao na čelo Vlade da će podržati sve uprave javnih preduzeća koje pozitivno posluju i sada je pogazio svoje obećanje. Ovo je za zaposlenike Sarajevogasa veliki šamar od Skupštine KS, jer smo dobro radili, a u 2018. godini bilježimo još bolje rezultate, istakla je Vučković.

-Mi smo zadovoljni postignutim rezultatima, jer smo nakon dugogodišnjeg poslovanja sa gubicima, ostvarili dobit od 1,4 miliona maraka. Riješili smo reprogramom vraćanje duga Toplana, Sarajevogasu, i na taj način smo sačuvali imovinu i kapital oba preduzeća. Sarajevogas je napravio i reprogram duga sa BH-Gasom, kojim nam je osigurana trajnost poslovanja kroz dugoročno izmirivanje nastalih obaveza – rekao je Ramiz Čaušević, predsjednik Sindikalnog odbora Sarajevogasa.

Na press konferenciji je istaknuto da Sarajevogas uspješno radi na širenju gasne mreže. Da imaju stalni porast kupaca i stepen naplate za isporučeni gas od 99,75 posto.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!