Regija Regija i Svijet Regija i Svijet

Šešelj ponovo izabran za vođu radikala, Kolinda oštro kritikovala Srbiju

Haški osuđenik i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj u subotu je ponovo izabran za vođu radikala na kongresu stranke koji je održan u Hrtkovcima, selu uz koje se vežu traumatična sjećanja Hrvata protjeranih početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Za Šešelja je na stranačkom skupu, koji radikali zovu Otadžbinski kongres, od 455 delegata glasalo njih 450, a petero je bilo protiv.

Šešelj je obraćajući se na početku sudionicima kongresa, poručio da ideologija radikala ostaje nepromijenjena, te negirao da je počinio zločin protjerivanjem hrtkovačkih Hrvata, prenosi Hina.

Negirajući deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca i Srijema, Šešelj je ustvrdio da nije počinio zločin, te da to ni haški sud nije nazvao ratnim zločinom.

– Nisam počinio zločin i dokazat ću to. Svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca zamijenili su svoju imovinu i to nije deportacija, a posebno nije ratni zločin – ustvrdio je Šešelj.

Naglasio je da se ideologija SRS-a nije promijenila niti će se promijeniti i da će se uvijek zalagati za antiglobalizam, bliskost i savez s Rusijom, te za “jedinstvo Srba pravoslavaca, Srba muslimana, Srba katolika i Srba protestanata”.

Šešelj i njegove pristalice danas su na skupu u Hrtkovcima nosili bedževe na kojima je pisalo: “U Srebrenici nije bilo genocida”.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) u petak je od državnih tijela Srbije zatražio zabranu održavanja Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) ocijenivši ga kao provokaciju, a zabranu skupa zatražilo je i nekoliko udruga i organizacija civilnog društva, ali na te zahtjeve nije bilo službenih reakcija.

Održavanje ovog skupa danas je kritikovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

– Poražavajuće je što srbijanska država u 2019. godini dopušta skup istih tih ljudi u Hrtkovcima, simbolu stradanja Hrvata Vojvodine. Izrugivanje žrtvama na mjestu zločina civilizacijski je poraz za jedno društvo, neprihvatljiv povijesni revizionizam i rehabilitacija politike kojoj nema mjesta u suvremenoj Europi – poručila je je Grabar-Kitarović na Twitteru.

Za razliku od 6. maja 2018., kada je policija blokadama cesta spriječila Šešelja i radikale da se okupe u Hrtkovcima u povodu godišnjice mitinga održanog 1991. godine, uz ovogodišnji skup radikala nisu poduzete nikakve mjere, a u Hrtkovcima je skup prošao mirno i bez incidenata.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!