BiH Vijesti Vijesti

Šefik Džaferović u intervjuu za TRT World: Mnogi zločinci su danas na slobodi, pravda nije zadovoljena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović dao je ekskluzivni intervju za TRT World.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici, Džaferović je kazao da pravda nije zadovoljena.

– Mislim da nije pružen ni neki minimum, mnogi su danas na slobodi, mnogi nisu odgovarali i ja mogu samo da kažem da je to sramota za ukupnu i svjetsku pravdu i za pravdu unutar Bosne i Hercegovine. Najmanje što žrtve najtežeg zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas, i jedinog genocida u Evropi od Drugog svjetskog rata zaslužuju – najmanje što zaslužuju jeste da se uspostavi pravda i nećemo se proći dok se taj proces ne okonča. To se jednostavno mora završiti, svako ko je učestvovao u tome, kao i u svakom zločinu u BiH, morat će se suočiti sa licem pravde i mi se nećemo proći dok se to ne dogodi – kazao je Džaferović.

Predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan prisustvuje samitu Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Džaferović je za TRT komentirao značaj ovog samita i Erdoganovo prisustvo.

– Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi je platforma koja je organizirana među 13 država jugoistočne Evrope gdje se nalaze i Bosna i Hercegovina i Republika Turska, počev od Slovenije na sjeverozapadu pa sve do Turske na jugoistoku. Ima za cilj da razvija saradnju među tim zemljama i da podstiče integracijski proces ovih zemalja u EU i u NATO savez. Sasvim je sigurno da je učešće Republike Turske u tom procesu od dragocjenog značaja, prije svega za mir, stabilnost ovog regiona, za ukupnu saradnju i za podsticaj procesu pridruživanja EU i NATO savezu. Republika Turska ima dobre odnose sa svim zemljama ovog regiona, to je veoma značajno i njena uloga u tom procesu pa i predsjednika Erdogana je stabilizirajuća – istakao je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je iznio i stav o Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Dejtonski mirovni sporazum je ponudio jednu strukturu zemlje, način uređenja zemlje što je direktno povezano sa ratom, sa agresijom na BiH i naravno da on nije najoptimalnija stvar za ovu zemlju, da postoje mnogo bolja i optimalnija rješenja, ali kažem, nema dovoljno političke volje da bi u ovom trenutku unaprijedili taj proces – konstatovao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH u ovom intervjuu dotakao se i ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, ali i NATO.

– Uprkos svim problemima koje imamo na tom putu, ja sam duboko uvjeren u krajnji cilj, a krajnji cilj je prije svega cjelovita i demokratska država BiH u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan i svi narodi biti ravnopravni bez obzira na kom dijelu BiH žive. Bosna i Hercegovina koja će imati prosperitetnu ekonomiju i koja će biti članica EU-a i NATO saveza – zaključio je Džaferović.

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!