BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Šefik Džaferović: Detalji iz života i karijere o kojima do sada nije javno govorio

Za novi broj časopisa Stav otkriva svoju političku filozofiju po kojoj je bolje šutjeti, predano raditi i na kraju imati neki rezultat, nego ništa ne raditi a davati populističke izjave, intrigirati javnost i na kraju doživjeti razočarenje javnosti jer nije zabilježen nikakav rezultat.

-Uvijek između dileme dobro stanje, ali loša percepcija javnosti, ili loše stanje, a dobra percepcija javnosti – ja bih odabrao prvo. To treba da bude tako – rezolutan je u svom stavu.

U opširnoj priči o svojoj karijeri, privatnom životu, političkim stavovima i oktobarskim izborima, Džaferović je govorio i o temama koje su o njemu u posljednje vrijeme plasirane u pojedinim medijima.

– Imam sreću da su na mojoj strani istina i činjenice. Ja ću iznositi činjenice i istinu, a u laži su kratke noge. Postoji način da se laž razobliči, da se onaj ko iznosi laž raskrinka. Nemam se čega plašiti, hodam vedra čela i čista obraza. U politici sam zbog svoje države i njene budućnosti jer smatram da je ona okvir za opstanak i budućnost naroda kojem pripadam i svih onih koji vole i poštuju ovu državu. Ja sam u politici zbog toga, meni je to motivacija da se kandidujem za ovu funkciju. Nikakve druge motivacije nemam. Moja je supruga penzioner. Oboje djece su advokati u privatnoj praksi, a njihovi bračni drugovi rade privatno ili kod privatnika. Od moje uže porodice niko nije na budžetu. Jedino sam ja na budžetu – kazao je, između ostalog, Džaferović.

600_1527692174Šefik_Džaferović_s_nepune_22_godine_diplomirao_je_na_Pravnom_fakultetu_u_Sarajevu_kao_najbolji_u_generaciji

O svojoj porodici, roditeljima, ranom djetinjstvu i mladosti kaže:

– Moji roditelji, brat, sestra i ja smo naporno radili u osiguravanju naše egzistencije. Otac je nakon odlaska u penziju otvorio jednu piljaru, gdje je prodavao voće i povrće. Ja sam kao gimnazijalac, a kasnije i kao student, svoja ljeta provodio čuvajući i prodavajući lubenice na pijaci u Zavidovićima. Hvala Bogu, uvijek smo zarađivali dovoljno da možemo normalno živjeti. Svi smo radili i gledalo se da se sa svojih deset prstiju osigura sve što je potrebno za egzistenciju. I još nešto, ključno je bilo da se djeca obrazuju, što je mom ocu i majci bilo vrlo bitno. Nikada nismo išli na ljetovanje, ali svetroje smo završili fakultete i porodica je uvijek bila na okupu – prisjeća se Džaferović.

Šefik Džaferović s nepune 22 godine diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu kao najbolji u generaciji. Tačnije, diplomirao je kao prvi u generaciji s prosječnom ocjenom 9,26, te je dobitnik “Zlatne značke” Univerziteta u Sarajevu, a radio je i kao demonstrator na predmetu Krivično pravo kod profesora Aleksandra Stajića.

Integralni tekst možete pročitati u novom broju časopisa Stav. Novi broj Stava u prodaji je od srijede poslijepodne u Sarajevu a od četvrtka, 31. maja, širom Bosne i Hercegovine.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši