Slider Slider

Sedmorka se pokušava spasiti mijenjanjem Poslovnika Skupštine KS

Najavljena mogućnost rekonstrukcije vlasti u Kantonu Sarajevo očigledno je duboko uznemirila dijelove “sedmorke”, odnosno nekadašnje “šestorke”, koji bi u tom scenariju ostali bez pozicija u izvršnoj vlasti i, što je za njih još važnije, prilike da “konzumiraju” pripadajući im dio kantonalnog budžeta.

Kako bi se zaštitili od najavljene smjene aktuelne Vlade Kantona Sarajevo, ili barem kako bi otežali njenu smjenu, pripremljen je Nacrt Poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo, koji će se naći na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine, zakazane za 14. maj.

Tako su, primjera radi, izmijenjene odredbe kojim je definiran način smjene Vlade Kantona Sarajevo. Prema aktuelnom Poslovniku, najmanje jedna trećina zastupnika, odnosno najmanje 12 zastupnika u Skupštini može inicirati prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi.

U predloženom Nacrtu Poslovnika je ta odredba izmijenjena na način da je za iniciranje prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi potrebno najmanje 18 zastupničkih potpisa.

Zašto su za samo otvaranje rasprave o nepovjerenju Vladi potrebni potpisi više od polovine zastupnika, koliko je dovoljno i za smjenu Vlade, pitanje je na koje bi predlagači trebali ponuditi smislen odgovor, iako se on već naslućuje.

Da se “sedmorka” na sve načine pokušava sačuvati u izvršnoj vlasti, dokazuju i “ustupci” napravljeni SBB-u, stranci čiji je ulazak u vlast na federalnom i državnom nivou aktueliziran u posljednje vrijeme. Ulazak te stranke u vlast na tim nivoima mogao bi značiti automatsko istupanje iz “sedmorke”, što bi, uz eventualni izlazak Demokratske fronte koja je već sklopila sporazum sa SDA, značilo i novu Vladu Kantona Sarajevo.

Tako je aktuelni saziv Vlade na sjednici u ponedjeljak na mjesto direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo imenovao SBB-ovu Zilhu Ademaj, iako je Narod i pravda “bacila oko” na tu poziciju. Međutim, bez ruku SBB-a, stranka Elmedina Konakovića bi ostala bez svih ostalih pozicija u izvršnoj vlasti pa su se ove jedne svjesno odrekli.

“Šestorka” je, podsjetit ćemo, prestala biti “šestorka” u trenutku kada su Damir Nikšić i Fahrudin Pecikoza prestali biti članovi SDP-a, odnosno NBL-a, odnosno nakon što su formirali svoju grupu “Prvi april”. Kako bi i oni dobili status zastupničkog kluba, a samim tim i benefite takvog organiziranja, u novom Nacrtu Poslovnika je predviđeno da zastupničke klubove mogu formirati najmanje dva zastupnika. Dosadašnja i još važeća praksa je tu mogućnost ograničavala na tri zastupnika.

Za razliku od dosadašnje demokratske prakse, prema kojoj su zastupnici imali pravo raspravljati o sadržaju dnevnog reda sjednica, predloženi Nacrt Poslovnika predviđa mogućnost predsjedavajućem Skupštine da predloži dnevni red i da ga bez raspravljanja stavi na izglasavanje.

Navedeno je samo dio izmjena koje aktuelnoj vlasti omogućavaju što duži ostanak na tim pozicijama te provođenje politika i zadovoljavanje stranačkih interesa kroz nove poslovničke opcije.

(Bportal / Faktor)

Podijeli na društvene mreže!