BiH Vijesti Vijesti

Sebija Izetbegović: Velikim trudom i zalaganjem svih uposlenika vratili smo KUM na noge

U okviru programa razvoja i unapređenja rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potpuno je renovirana Klinika urgentne medicine (KUM). Nabavljena je nova oprema, te su prvi put rekonstruisani Hirurški i Opservacijsko-reanimacioni odjeli. Na KUM-u se dnevno zbrine od 230 do 250 pacijenata iz svih dijelova Federacije BiH.

Prema riječima direktora Hirurških disciplina prof. dr. Dželaludina Junuzovića, u proteklih pet mjeseci na Klinici urgentne medicine zbrinuto je 22.546 pacijenata.

– Od odlaska bivšeg šefa KUM-a u penziju uradili smo potpunu reorganizaciju rada, uposlili smo nova dva specijalizanta urgentne medicine, te pet medicinskih sestara. Renovirali smo sve odjele. Hirurški odjel bio je u veoma lošem stanju, jer se godinama nije ulagalo u rekonstrukciju. Veoma smo zahvalni za podršku i razumijevanje menadžmenta. Naši uposlenici imaju znatno bolje uvjete za rad, te se trudimo omogućiti što kvalitetniju zdravstvenu uslugu svim pacijentima – ističe prof. dr. Junuzović.

On naglašava da uposlenici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nisu štrajkovali, te su u vrijeme štrajka ostalih zdravstvenih centara na području KS u Klinici urgentne medicine zbrinuti svi bolesnici kojima je bila potrebna ljekarska pomoć.

V. d. šefice Opservacijsko-reanimacionog odjeljenja mr. sci. med. dr. Altaira Jažić-Durmišević, navodi da se u Klinici urgentne medicine zbrinjavaju svi pacijenti, koji se iz određenih razloga ne mogu zbrinuti u ostalim zdravstvenim centrima u FBiH, ali i istočnom dijelu RS-a.

– Ponedjeljkom i petkom se samo pacijenti s područja KS zbrinjavaju u Urgentnom centru Opće bolnice, dok se pacijenti iz ostalih kantona dovoze u KUM. Međutim, bez obzira na raspored rada urgentnih centara, u KCUS se dovoze najteži životno ugroženi bolesnici svim danima i iz svih kantona.

Raspolažemo kompletnom opremom za urgentnu dijagnostiku i pomoć. Zahvaljujući odličnom radu Konzilijarne službe KCUS-a, promptno se zbrinjavaju pacijenti i upućuju u pripadajuće klinike na dalje liječenje – izjavila je dr. Jažić-Durmišević.

Glavna sestra Klinike urgentne medicine KCUS-a Senada Džebo ističe da se na ovoj klinici praktikuje timski rad i multidisciplinarni pristup u liječenju, što uvijek daje najbolje rezultate. Posebno naglašava značaj edukacija i treninga, koji se kontinuirano sprovode u cilju stručne nadogradnje i usavršavanja.

Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović izrazila je zadovoljstvo radom Klinike urgentne medicine, ali i svih ostalih klinika ovog zdravstvenog centra.

– Poznato je da sam po dolasku u KCUS zatekla opće rasulo. Jedna od prvih informacija koju sam dobila od kolega bila je da na Klinici urgentne medicine nema nijedne ampule bilo kojeg lijeka. To je nezamislivo. Urgentni centar najveće zdravstvene ustanove bio je potpuno ogoljen! Naravno, reagovali smo hitno i uz puno truda i ličnog angažmana premostili smo zatečenu situaciju. Predanim radom, pravilnom strategijom razvoja i reorganizacijom posla uspjeli smo da KUM ponovo stane na noge. Ništa bolje stanje nije bilo ni na jednoj klinici KCUS-a. Vremenom smo nabavili potrebne lijekove, zanovili dijagnostičke aparate i uposlili nove ljude. Na Klinici urgentne medicine smo preuredili i rekonstruisali odjele, oprali i očistili sve instrumente i prostorije. Popravili smo međuljudske odnose, koji su kao i sve ostalo bili ozbiljno narušeni. Nije postojao plan zapošljavanja kadra, iako je evidentno nedostajalo ljekara i medicinskog osoblja na ovoj klinici. Primani su ljekari koji su se nakon mjesec ili dva dana raspoređivali na druge klinike, a njihova mjesta ostajala su upražnjena. Zbog ovako bahatog i nesavjesnog odnosa trpjeli su svi, i bolesnici i uposlenici. Na ovoj i svim ostalim klinikama sada svi rade podjednako, nema više povlaštenih. Red, rad i disciplina su siguran recept za uspjeh. Raduje nas saznanje da se trud isplatio, da su pacijenti zadovoljni pruženim uslugama, a uposlenici uvjetima rada – istakla je prof. dr. Izetbegović.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!